Nieuwe buurtbussen in provincie Utrecht

De provincie heeft met vervoerder Syntus Utrecht afspraken gemaakt dat vanaf eind 2023 nieuwe buurtbussen gaan rijden. Buurtbussen bieden plek aan acht reizigers en worden vooral gereden in het landelijk gebied met achter het stuur vrijwillige chauffeurs. De bussen zijn belangrijk om kleine kernen bereikbaar te houden met het openbaar vervoer.

Huidige buurtbus, foto: Syntus Utrecht
Huidige buurtbus, foto: Syntus Utrecht

De nieuwe buurtbussen bieden een aantal belangrijke pluspunten voor reizigers. Momenteel rijden er voor Syntus Utrecht 21 buurtbussen. Eind 2023 zijn deze zeven jaar oud en toe aan vervanging. Besloten is dat vervoerder Syntus Utrecht daarvoor in de plaats nieuwe, comfortabele bussen gaat bestellen. Deze bussen zullen ook worden ingezet in de nieuwe concessieperiode die naar verwachting ingaat in december 2025. Het gaat daarbij dus om een investering op de langere termijn. Met de nieuwe buurtbussen kan de provincie Utrecht een belangrijke bijdrage leveren aan betrouwbaar, comfortabel en toegankelijk openbaar vervoer in het buitengebied.

Comfortabel en toegankelijk

De nieuwe buurtbussen hebben meer comfort en zijn bovendien beter toegankelijk. Ze hebben een lage vloer, waardoor reizigers gemakkelijk in kunnen stappen. Vergeleken met de huidige buurtbus is dit een flinke verbetering, deze hebben namelijk een hoge vloer en zijn daardoor minder goed toegankelijk.

De 21 nieuwe bussen gaan tot uiterlijk eind 2028 rijden in de provincie Utrecht. Daarna worden deze vervangen door stille en zero emissie buurtbussen die zonder uitstoot van uitlaatgassen rijden. Deze zijn er nu helaas nog niet. Althans, geen emissieloze bussen die èn rolstoeltoegankelijk zijn èn licht genoeg zijn om te besturen met een B-rijbewijs. Belangrijk, want de vrijwilligers van de buurtbusvereniging hebben doorgaans geen groot rijbewijs.

De buurtbussen van Syntus Utrecht rijden momenteel op de volgende lijnen:

  • Eemdijk - Nijkerk
  • IJsselstein - Montfoort
  • Woerden - IJsselstein
  • Weesp - Vreeland
  • Woerden - Breukelen
  • Uithoorn - Breukelen
  • Amersfoort - Soestdijk
  • Soest - Blaricum
  • Driebergen - Soest

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01