Nominatiedossier Limes aangeboden aan UNESCO in Parijs

Het nominatiedossier over de Neder-Germaanse Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk, is op 9 januari 2020 aangeboden aan Dr. Mechtild Rössler, directeur van het Werelderfgoedcentrum van UNESCO in Parijs. Het nominatiedossier is samen met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland opgesteld.

De Neder-Germaanse Limes is een uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid. Daarom wordt deze grens door Nederland en ook namens Duitsland voorgedragen voor plaatsing op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. UNESCO besluit in juli 2021 of dit deel van de limes wel of niet op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst en of Nederland en Duitsland er dan een werelderfgoed bij hebben.

Grens

Limes is het Latijnse woord voor grens. De noordelijke Limes van het Romeinse Rijk liep tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland, langs de Rijn. Om deze grens te beschermen bouwden Romeinen hier onder andere wachttorens en legerkampen. De buitengrens van het Romeinse Rijk doorsnijdt een groot aantal landen. Met 19 vindplaatsen in Nederland en 25 in Duitsland nomineert Nederland ook namens Duitsland.

Onvervangbaar en uniek

Vermelding op de Werelderfgoedlijst is een internationaal teken van waardering. Het laat zien dat dit monument als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd voor de wereldgemeenschap. Als erfgoed aan de lijst wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. Duitsland en Nederland blijven ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst van dit Romeins erfgoed kunnen genieten.

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl(030) 258 21 67

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl(030) 258 91 11