Nominaties Bakhuis-Woltersprijs 2022 bekend: ‘Kandidaten hebben moed, daadkracht en leiderschap’

Bron: Provinciale Staten

De jury nomineert Ebru Aydin, Joyce Overheul en Soha Surour als mogelijke winnaars voor de Bakhuis-Woltersprijs van 2022. Deze prijs is bedoeld voor een persoon die zich inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder. De drie vrouwen zijn gekozen door de jury uit de tientallen voordrachten die inwoners van de provincie Utrecht hebben doorgegeven. Op www.bakhuiswoltersprijs.nl stellen de genomineerden zich in een video voor. 

Van links naar rechts: Ebru Aydin, Joyce Overheul en Soha Surour
Van links naar rechts: Ebru Aydin, Joyce Overheul en Soha Surour.

Juryvoorzitter Devika Partiman vond het maken van een keuze enorm lastig. “Het waren stuk voor stuk bijzondere mensen die geheel op eigen wijze het verschil maken of maakten”, aldus Devika. “Bijna 30 rolmodellen werden voorgedragen, die zich inzetten via bijvoorbeeld welzijnswerk, sport, onderzoek, geschiedvertelling, kunst, media en op vele andere wijzen.”

De jury heeft gelet op kwaliteiten zoals leiderschap, moed en creativiteit. Ook is er gelet op de impact die de persoon maakt, of deze zichtbaar is (op lokaal, regionaal en/of landelijk niveau) en dat het resultaat daarvan blijvend is. “We willen iedereen bedanken die iemand heeft voorgedragen!”

Op 8 maart maakt de jury in een uitzending op RTV Utrecht bekend wie de Bakhuis-Woltersprijs 2022 heeft gewonnen. Hieronder volgt de motivatie van de kanshebbers:

Ebru Aydin: ‘Een jonge verbinder die haar nek durft uit te steken’

Foto van genomineerde Ebru Aydin

Ebru Aydin wordt door de jury omschreven als een maatschappelijk betrokken duizendpoot die op meerdere vlakken inclusiethema’s in Utrecht aansnijdt. Denk daarbij aan kansenongelijkheid (onder andere in het onderwijs), vrijwilligerswerk en het tegengaan van discriminatie en racisme. “Haar kracht ligt in het bespreekbaar maken hiervan”, aldus de omschrijving in het rapport.



De jury waardeert deze veelzijdigheid met als talent haar fotografie. “Ebru fotografeert mensen in een maatschappelijke context, mensen in hun huis of buurt, op hun werk of op een evenement waar ze zijn”, zo luidt het oordeel. “Een voorbeeld van haar werk is een fotoserie waarin ze moslima's die zich inzetten voor de samenleving (en een hijab dragen) fotografeerde; een antwoord op de haat jegens moslimvrouwen.”

Ebru wordt door de jury gezien als een verbinder en een vrouw die haar nek durft uit te steken, maatschappelijke thema’s vanuit verschillende invalshoeken bespreekbaar en zichtbaar maakt. “Een inspiratiebron voor de jonge generatie.”

Je kunt meer over Ebru haar bijzondere bijdrages lezen op https://www.ebru-aydin.net/

Joyce Overheul: ‘Haar kunst is een daad van verzet tegen de ongelijke man-vrouwverhoudingen’

Foto van genomineerde Joyce Overheul

Joyce Overheul verwerkt als Utrechtse kunstenaar op creatieve wijze feminisme in haar werk, iets wat naadloos aansluit bij het gedachtegoed van de Bakhuis-Woltersprijs. Naast film, fotografie en performance valt daarbij het gebruik van textiel in het bijzonder op.

“Joyce verpakt haar politieke statements in zacht fluweel, borduursels en kralen”, aldus het oordeel. “Het gebruik daarvan is voor haar een daad van verzet tegen de historische ongelijke man-vrouw verhoudingen.”



De jury raadt een bezoekje aan Museum de Fundatie in Zwolle van harte aan, waar tot en met 3 april de solo-expositie ‘Let’s Get Political’ van Joyce is te zien. Een schitterend wandkleed dat daar hangt is volgens het oordeel een echte eyecatcher. “Het is slechts één voorbeeld van een rijk oeuvre gebaseerd op dagelijkse praktijken waarmee Joyce haar activistische inslag via kunst uit.”



Ervaar meer van Joyce haar grote talent op https://j-o-y-c-e.com/nl/.

Soha Surour: ‘De motor achter een groot netwerk en een inspiratie voor vele anderen’

Foto van genomineerde Soha Surour

Soha Surour is de directeur van It’s My Child. De gedachte achter deze Utrechtse stichting ligt dichtbij de persoonlijke ervaring van Soha, toen zij met haar kinderen als Palestijnse naar Nederland vluchtte. Het lezen van haar voordracht maakte diepe indruk op de jury.

“Soha zag dat haar kinderen, sneller dan zijzelf kon bijbenen, zich de taal en gewoontes in Nederland eigen maakten”, zo schrijft de jury op. “Ze zag ook hoe organisaties – goedbedoeld – vertelden welke problemen ze had en hoe zij die voor haar wel zouden oplossen. It’s My Child heeft het doel (migranten)ouders bijeen te brengen om met gesprekken zelf te bepalen welke hobbels zij ervaren en hoe deze te beslechten.”

Door het trainen van nieuwkomers als ambassadeurs weet Soha volgens de jury “een olievlek te realiseren” van ouders, in de praktijk zijn dat vaak moeders, die elk weer een eigen kring van ouders om zich heen organiseren. “Soha is de motor achter deze beweging en daarmee een inspiratie voor vele anderen.”

Het werk en verhaal van Soha is terug te lezen op www.itsmychild.nl.

Meer informatie

Heb je vragen over de Bakhuis-Woltersprijs? Dan kun je contact opnemen met Roel Breet, communicatieadviseur griffie Provinciale Staten, roel.breet@provincie-utrecht.nl06 43 24 64 02,



Op www.bakhuiswoltersprijs.nl kun je alle informatie over de prijs terugvinden.