Onderwijs en bedrijfsleven bundelen hun krachten in MAKE Center Nieuwegein

Enorme machines staan glanzend van nieuwigheid zij aan zij opgesteld in een grote hal in Nieuwegein. De 'Guillotine' snijdt staal aan stukken. Een andere metalen krachtpatser perst staal in bepaalde vormen om bijvoorbeeld beschermkappen voor keukens te maken. Docenten en studenten wandelen trots en wat onwennig tussen de state of the art apparatuur door.

Docent Paul Siermann studenten Thijmen van Gorkom en Patrick van Schaik

Docent Paul Siermann met studenten Thijmen van Gorkom en Patrick van Schaik

Het MAKE-Center in Nieuwegein is op 30 september 2021 geopend. Het is de nieuwe praktijkhal van het ROC Midden Nederland (ROCMN) voor MBO-studenten in de Metaal en de Metalektro. De machines komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven en de studenten leren hier in een realistische omgeving. Zo worden ze direct klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Maar liefst tachtig bedrijven zijn aandeelhouder van het MAKE Center en mede-eigenaar van het leerproces. Hun vakmensen dragen belangrijke vakkennis over aan de studenten. Het MAKE Center is een initiatief van het ROCMN, bedrijfsleven en het onderwijs, gesteund door de provincie Utrecht.

Grote uitdagingen

De regio midden Nederland staat voor grote uitdagingen, waarbij vakmensen in Metaal en Metalektro van cruciaal belang zijn. Voor de versnelling van de woningbouw moeten in de provincie Utrecht alleen al 170.000 woningen gebouwd worden de komende twintig jaar en voor de energietransitie zijn duizenden extra werknemers uit de maakindustrie nodig. Mede daarom moeten meer studenten kiezen voor het MBO-onderwijs. Het Rijk heeft daarom een aantal jaar geleden het Regionaal Investeringsfonds MBO in het leven geroepen. Ook de provincie Utrecht heeft de afgelopen jaren met haar partners initiatieven ontplooid om mensen te stimuleren om voor een opleiding of baan in de Metalektro te kiezen. Daarnaast heeft de provincie Utrecht de MKB-deal aangevraagd. Het MAKE Center krijgt een financiële bijdrage uit deze deal met als doel het opleiden van voldoende technisch gekwalificeerd personeel.

In de techniek leer je elke dag

De ontwikkeling van de ROC studenten stopt niet bij het verlaten van de schoolpoort. De technologische revolutie vraagt om continue scholing. Het scholen van nieuwe en huidige medewerkers van maakbedrijven maakt dan ook deel uit van de programmering in het MAKE Center. ROC student Technicus Engineering, Thijmen van Gorkom (19): "Zodra je in de techniek zit wordt het pas echt leuk, want je blijft elke dag leren. In mijn tak van sport heeft de klant vaak een probleem dat je moet oplossen. Dat betekent nadenken, nieuwe mogelijkheden bedenken en toepassen in de praktijk. Op mijn stage moesten we bijvoorbeeld een slimme oplossing bedenken voor het ophangen van zware kabelhaspels. Wij ontwierpen een hydraulische stelling waaruit je de kabels kan trekken en afsnijden. Nu sjouwt niemand daar meer met die loodzware haspels rond."

Zodra je in de techniek zit wordt het pas echt leuk, want je blijft elke dag leren.

Thijmen van Gorkom

Schone handen

De huidige studenten zijn enthousiast, maar hoe bereik je de nieuwe lichting? Hoe maak je het vak aantrekkelijk? Men denkt bij de metaalindustrie vaak nog aan een man met een veiligheidsbril op, die in een overall vol vlekken aan het lassen is. Student Technicus Engineering Patrick van Schaik (19) aan het ROC: "Dat idee is echt achterhaald. Tegenwoordig hou je schone handen en gaat het vaak om ontwerpen maken en het programmeren van machines die het werk voor jou doen. Ik heb zelf bijvoorbeeld vanochtend nog de robotarm geprogrammeerd, die het lint gaat doorknippen bij de opening van deze praktijkhal." Jan Willem Berns is onderwijsmanager van het ROCMN: "Ik denk dat de samenwerking met het bedrijfsleven het vak weer goede pers geeft. Wij leveren nu immers goede studenten af. Daarnaast kan je denken aan slim wervingsbeleid gericht op groepen die nu minder werken in de sector, zoals vrouwen en mensen met een migratieachtergrond."

Student Thijmen van Gorkom

Student Thijmen van Gorkom met de robotarm

Robotica

Paul Siermann is docent aan het ROCMN: "Een veelgehoorde klacht uit het bedrijfsleven is dat de studenten niet de kennis hebben die het bedrijf nodig heeft. Dat probleem tackelen we met deze samenwerking. We leiden nu op in samenspraak met de bedrijven en passen onze lessen aan op de vraag. Wanneer studenten kennis hebben van moderne apparatuur en software, profiteert de arbeidsmarkt hiervan. Afgestudeerden vinden sneller een baan en kunnen direct hun bijdrage leveren, zonder dat bedrijven hen lang moeten inwerken. Het gaat in de metaalsector allang niet meer alleen om frezen, zagen, slijpen en lassen. Robotica wordt belangrijk en daar komt denkwerk aan te pas voor het programmeren en bedienen van machines. We hebben onze lessen op de nieuwe machines afgestemd en geven nu ook lessen robotica."

Het gaat in de metaalsector allang niet meer alleen om frezen, zagen, slijpen en lassen. Robotica wordt belangrijk en daar komt denkwerk aan te pas voor het programmeren en bedienen van machines.

Paul Siermann

Uniek

Jan Willem Berns: "De krachtenbundeling van bedrijfsleven en onderwijs in het MBO op deze schaal is uniek in Nederland. Het is hard nodig, want het aantal studenten in de metaalbranche loopt schrikbarend terug, terwijl de vraag naar MBO-vakmensen groot is. Deze samenwerking moet bijdragen aan voldoende goed opgeleide krachten voor nu en in de toekomst. Dit is zeker in de regio Midden-Nederland van belang waar veel maakbedrijven gevestigd zijn. Denk daarbij aan bedrijven die machines voor de aardappelverwerkende industrie en verpakkingsmachines voor de levensmiddelenbranche maken."

MBO-er belangrijk

De energietransitie vraagt ook om grote technische omwentelingen in alle sectoren van de economie en die ommekeer begint in het MBO-onderwijs en in de maakindustrie. Berns: 'Het MAKE Center is een showcase en is wat mij betreft hét voorbeeld van hoe het MBO-onderwijs er in de toekomst uit moet zien: een nauwe samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven en de mogelijkheid om mensen zich hun leven lang te laten ontwikkelen. Goed opgeleide MBO-ers zijn belangrijk om de B.V. Nederland draaiende te houden, nu en in de toekomst.'

Voor persinformatie:
Jytte.reichert@provincie-utrecht.nl 06 18 54 01 37

MBO studenten en vakmensen in metaalbranche werken samen in het MAKE Center Nieuwegein.