Onderzoekswerkzaamheden Wakkerendijk (N221) in Baarn

Op zaterdag 28 januari 2023 vinden onderzoekswerkzaamheden plaats op de Wakkerendijk (N221) in Baarn ter hoogte van de op- en afrit van de A1 in Baarn, als voorbereiding op de aanleg van een nieuwe rotonde.

Een verkeersbord met daarop de tekst 'doorgaand verkeer gestremd'.

Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, is een gedeelte van de N221 afgesloten voor auto’s. Het verkeer wordt met borden omgeleid.

Werkzaamheden 28 januari

De werkzaamheden vinden plaats op zaterdag 28 januari 2023, tussen 05:00 uur ’s ochtends en 22:00 uur ’s avonds. De werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van diverse geotechnische onderzoeken naar bijvoorbeeld het draagvermogen van de grond en de bodemeigenschappen. De provincie gebruikt de resultaten van deze onderzoeken om een uitvoeringsplan te maken voor de aanleg van de rotonde.

Wegafsluiting en bereikbaarheid

  • Tijdens de onderzoeken is de Wakkerendijk (N221) afgesloten tussen de rotonde Amsterdamsestraatweg en de kruising Eikenlaan-Anna-Louwenweg. Ook de op- en afritten van de A1 zijn afgesloten ter hoogte van de Wakkerendijk. De wegafsluiting duurt van 05:00 uur ’s ochtends tot 22:00 uur ’s avonds.

  • Het verkeer wordt met borden omgeleid, volgens de ingetekende routes op het omleidingskaartje.

  • Het bedrijventerrein aan de Hermesweg blijft bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

  • Bij calamiteiten krijgen nood- en hulpdiensten altijd een snelle en vrije doorgang.

  • De parallelweg blijft open voor bestemmingsverkeer en voor de busdienst.

  • We zetten verkeersregelaars in om het verkeer in goede banen te leiden.

  • Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik blijven maken van het fietspad.

Slag om de arm

Bij dit soort werkzaamheden kunnen onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien waardoor het werk moet worden uitgesteld naar een later moment. Bijvoorbeeld als het lange tijd hard achter elkaar regent. Als de werkzaamheden niet op zaterdag 28 januari 2023 plaatsvinden, wijkt de aannemer uit naar zaterdag 4 februari2023.

Achtergrondinformatie aanleg rotonde Wakkerendijk

De aanleg van de rotonde Wakkerendijk (N221) maakt deel uit van het project Poort van Baarn dat voorziet in een betere verkeersveiligheid en een betere doorstroming op de N221 in het noordwestelijke deel van Baarn. Het project Poort van Baarn verkeert nog in de studiefase en bestaat uit een aantal samenhangende wegaanpassingen op diverse locaties. De provincie Utrecht werkt in dit project nauw samen met de gemeenten Baarn en Eemnes en met Rijkswaterstaat.
De studie over de aanpak van het huidige T-kruispunt Wakkerendijk is als eerste afgerond waarbij een rotonde de beste oplossing bleek om de zichtbaarheid en de veiligheid op het kruispunt te verbeteren. Omdat er geen directe aansluiting is met de andere onderdelen van het project, kan de rotonde vooruitlopend worden aangelegd. Voorafgaande aan de aanleg van de rotonde moeten er nog diverse vergunningen worden aangevraagd en er moeten kabels en leidingen worden verlegd. Afhankelijk van de voortgang hiervan kan de provincie de rotonde in het najaar van 2023 of in het voorjaar van 2024 aanleggen.