Opening Fort Nieuwersluis: een totaalbeleving op een toekomstbestendig fort

De duurzame herbestemming van Fort Nieuwersluis is volledig afgerond en dat werd gevierd met een feestelijk opening. Alle ruimtes zijn in gebruik genomen, met als laatste de commandopost. Fort Nieuwersluis is nu toekomstbestendig.

Fort Nieuwersluis

Om dat te vieren drukte Valeska van Straalen, opgavemanager van het programma Nieuwe Hollandse waterlinie en Stelling van Amsterdam van de provincie Utrecht, op een knop die een oude sirene van de Bescherming Burgerbevolking (BB) deed afgaan. De BB was gehuisvest in Fort Nieuwersluis ten tijde van de Koude Oorlog. Zij opende de commandopost samen met Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten en Jeroen Willem Klomps, wethouder van Stichtse Vecht. Van Straalen: ‘Met de opening van de commandopost vieren we dat de eigenaar Natuurmonumenten een traject van duurzame herbestemming van Fort Nieuwersluis heeft afgerond.’

Solide basis

In het fort zitten nu diverse organisaties en horeca. Hiermee is een stabiele inkomstenbron voor duurzaam beheer en onderhoud gegarandeerd. Overdag worden ruimtes in het fort verhuurd als werkplek en/of atelier voor een solide financiële basis. Het gaat om een totaalbeleving: bedrijven kunnen huren, er zijn vergadermogelijkheden, je kan er veel te weten komen van de Oude Hollandse Waterline, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Koude Oorlog. Daarnaast is het een plek waar de buurt en bezoekers zich thuis voelen in de koffie- en theetuin met zelfgemaakte taart op de zondag en waar iedereen mee kan doen met culturele en buurtactiviteiten.

Toekomstbestendig

De provincie Utrecht heeft een forse financiële bijdrage geleverd aan de restauratie en de herbestemming om Fort Nieuwersluis toekomstbestendig te maken. Nu heeft het fort een grote meerwaarde voor de omgeving, door de zakelijke, maar ook recreatieve benutting met bijvoorbeeld een balie met informatie over wandel- en fietsroutes door de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de buurt. Dit draagt bij aan het versterken en verzelfstandigen van het militaire werelderfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat al op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, de Nieuwe Hollandse Waterlinie is hiervoor genomineerd.

Open voor publiek

In 2012 werd de restauratie van het fort afgerond. Daarna ging eigenaar Natuurmonumenten op zoek naar een partij om het duurzaam beheer van Fort Nieuwersluis te bekostigen en om het open te stellen voor het publiek. In 2013 richten een aantal buurtbewoners van Nieuwersluis hierop de Stichting Fort Nieuwersluis op en maakten een plan waarbij het fort een belangrijke functie in de buurt zou vervullen.

Samen met de buurt

Twee ondernemers op het fort, Patrick Riet en Chantal Evers, maakten een vervolgplan dat nog meer nadruk legt op de verbinding met de buurt. Voor de schoonmaak en catering wordt nu bijvoorbeeld samengewerkt met de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Ook is er maandelijks een buurt WhatsHap, waarbij iemand uit de buurt kookt voor buurtgenoten en een tentoonstelling over de geschiedenis van het fort en de omgeving. De ondernemers zijn aanspreekpunt voor het fort en werken verder aan verbinding en samenwerking met de buurt.

Meer informatie: fortnieuwersluis.nl

Voor persinformatie: patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl, 030 258 21 67

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht: info@provincie-utrecht.nl, 030 258 91 11