Pilot ‘Boomveren' op het Fietspad van de Toekomst wordt getest

Er wordt weer een pilot op het Fietspad van de Toekomst getest. Vanaf maandag 22 maart worden er tien Boomveren geplaatst op het fietspad langs de N225 in Remmerden, bij het bedrijventerrein. Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie hangen waardoor ze ondanks hun beperkte omvang toch stabiel staan. Met Boomveren kunnen fietsers beschut fietsen op plekken waar normaal geen groen zou kunnen staan. De boomveren zijn begin april te bewonderen.

Boomveer afbeelding

Vorig jaar is er al één “test-Boomveer” geplaatst. Bekijk hier een filmpje over het experiment met Boomveren langs het Fietspad van de Toekomst.

Beschut

Boomkwekerij Ebben was met deze fietsinnovatie één van de winnaars van de prijsvraag “Het Fietspad van de Toekomst”. De afgelopen maanden werkten zij het idee verder uit, en nu wordt de pilot uitgevoerd. Het doel van de Boomveren is dat fietsers op dit winderige stuk toch beschut kunnen fietsen. Stef Janssen van Boomkwekerij Ebben: “We hopen dat de Boomveren de wind vangen, en in de hete zomer de zon, wat de fietser meer comfort geeft. Ook hopen we met het plaatsen van de Boomveren dat de fietsbeleving door het groen wordt verhoogd. Of dat zo is, horen we graag. We houden een enquête onder fietsers wat ze van de Boomveren vinden”. De boomkwekerij heeft ook tafels en fietsenstallingen bij het ‘pop-up bosje’ geplaatst, zodat je als fietser ook even kunt pauzeren tussen het groen.

Boomstroom

De boomkwekerij gaat daarnaast meten of de Boomveren stroom op kunnen wekken. Doordat de bomen niet met hun wortels in de grond staan en ruimte krijgen om te bewegen in de wind, kan de pendelbeweging die de boom maakt energie opleveren. In de pilot wordt getest hoe de stroom die de boom opwekt gebruikt kan worden om de Boomveer zelfvoorzienend te maken. En of in de toekomst die stroom zou kunnen worden gebruikt voor verlichting langs de fietspaden, of voor het opladen van elektrische fietsen. De pilot wordt gedurende twee jaar getest.

Fietspad van de Toekomst

Om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan, schreef de provincie Utrecht de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit. Met deze prijsvraag werden zowel bedrijven als particulieren opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken. De Boomveer, bedacht door Boomkwekerij Ebben B.V. uit Cuijk, was één van de winnende ideeën van de prijsvraag Fietspad van de Toekomst. Ook de andere winnende ideeën worden uitgetest op het fietspad langs de N225 tussen Doorn en Leersum, zoals de Bliksemsnelle Baan.

Op weg naar dé fietsregio

Er is bij bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden in de regio Utrecht veel expertise en innovatieve kennis over fietsen aanwezig. Door meer samen te werken en kennis uit te wisselen stimuleren we innovaties voor slim, duurzaam en veilig fietsen. Zo komt Utrecht steeds meer op de kaart als internationaal fietskennis- en innovatiecentrum.