Provincie en regio U10 werken samen aan een beter regionaal fietsnetwerk

De provincie Utrecht en de regio U10 gaan samen aan de slag met het verbeteren van regionale fietsroutes. De U10-gemeenten en gemeenten De Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater hebben tot en met 2023 ruim 50 fietsprojecten op de agenda staan om het regionaal fietsnetwerk te verbeteren, variërend van de aanleg van fietsstraten tot het aanpakken van onveilige verkeerssituaties. De gemeenten krijgen daarbij praktische en financiële ondersteuning van de provincie Utrecht. Vandaag fietst een fietskoerier alle deelnemende gemeenten af om de handtekeningen te verzamelen. 

U10 Fietskoerier

De komende jaren investeert de provincie 47 miljoen euro in bijdragen aan gemeenten voor regionale fietsroutes en snelfietsroutes. Een flink deel daarvan is voor verbeteringen in U10-gemeenten. In een intentieovereenkomst geven de gemeenten aan met welke projecten zij graag aan de slag willen en de provincie op haar beurt hoe zij de gemeenten daarbij kan ondersteunen. Dit geeft beide partijen duidelijkheid welke projecten opgepakt kunnen worden. Hiervoor is inmiddels een prioriteitenlijst gemaakt.

‘Samen hebben we forse fietsambities en het geld om te investeren. Dat is fijn, juist in deze tijd. Voor het eerst zijn er zelfs meer plannen dan we nu aan kunnen. Dat toont het enthousiasme bij gemeenten en helpt om serieuze stappen te zetten,’ aldus gedeputeerde mobiliteit Arne Schaddelee.

Wethouder Peter Bekker (IJsselstein), voorzitter van het onderwerp fiets bij de U10-regio: ’Fietsen is gezond en bevordert de mobiliteit. Wij willen graag dat mensen vaker voor de fiets kiezen. Wij moeten dan zorgen dat de keuze voor de fiets aantrekkelijk is. En een fietsroute stopt niet bij de gemeentegrens. Hoe kort of hoe lang een fietstocht ook is, wij kunnen de fietsers met een regionaal fietsnetwerk faciliteren en stimuleren’.

Fietsstraat Nieuwegein Houten

Een recent voorbeeld van de samenwerking tussen gemeenten en provincie is het verbeteren van de fietsroute over de Overeindseweg-Heemsteedseweg-Koppeldijk tussen Nieuwegein en Houten. De gemeenten Nieuwegein en Houten hebben hier met een bijdrage van de provincie gezamenlijk een fietsstraat gerealiseerd, waarmee de fietsroute van Nieuwegein richting Utrecht Science Park is verbeterd.

U10

In de netwerkorganisatie U10 dragen twaalf Utrechtse gemeenten zorg voor het behoud en verdere versterking van de kwaliteiten van de regio. Dit zijn de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Aan het programma Fiets doen ook de gemeenten De Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater mee.

Voor persinformatie:
Marlies.Verhoef@provincie-utrecht.nl06 18 30 04 72

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11

Volg de provincie op twitter