Provincie Utrecht start campagne rondom fietsen onder invloed

Het landelijke aantal verkeersslachtoffers dat na een fietsongeval waarbij alcohol in het spel is op de spoedeisende hulp belandt, is in de afgelopen tien jaar met 84 procent gestegen. Met de campagne 'Trapper niet in!' maakt de provincie Utrecht de overwegend jonge doelgroep hiervan bewust. En dat is hard nodig, aldus David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en tevens spoedeisende hulp arts bij het Diakonessenhuis in Utrecht.

Verkeersongeval fiets auto

De campagne 'Trapper niet in!' is gericht op 18 tot 34-jarigen, de grootste leeftijdsgroep onder de fietsslachtoffers die na alcoholgebruik op de spoedeisende hulp belanden. Met deze campagne wil de provincie jongvolwassenen laten weten dat dronken fietsen gevaarlijk is en een ongeval ernstige gevolgen kan hebben, zoals hoofd- of hersenletsel.

Veertig fietsers met hersenletsel per week

Uit recent onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat fietsongevallen waarbij sprake is van alcoholgebruik, vaak niet blijven bij slechts een schram of blauwe plek. Landelijk gezien eindigen wekelijks maar liefst veertig fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp. Opvallend is dat het in de meeste gevallen om een eenzijdig ongeval gaat. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de gevaren van fietsen onder invloed van alcohol nog vrijwel onbekend zijn onder jongvolwassenen.

"Wat we zien is dat alcohol er niet alleen voor zorgt dat je bewustzijn minder wordt, maar dat het ook een directe invloed heeft op je vaardigheden en dat is een gevaarlijke combinatie. Je bent op de fiets namelijk extra kwetsbaar. Als je dan bij een val verkeerd terechtkomt, kan dat leiden tot gezichtsletsel zoals een breuk of kapotte tanden, maar ook tot een hersenschudding of nog erger: blijvende hersenschade waardoor je permanente concentratie- of geheugenproblemen oploopt", zo vertelt David Baden.

Trapper niet in!

Trapper niet in!

Samen met VeiligheidNL deed de provincie veldonderzoek om de campagne zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de doelgroep. Arts David Baden benadrukt het belang van de campagne: "Fietsen onder invloed van alcohol kan echt grote gevolgen hebben. Alcoholgebruik beïnvloedt je vaardigheden en maakt het risico op ongelukken groot, dus dat moet je echt niet willen. Niet voor anderen, en ook niet voor jezelf."

De campagne 'Trapper niet in!' loopt tot eind juni 2023.

Meer informatie

Voor vragen over de gevolgen van alcohol en fietsen onder invloed kunt u contact opnemen met David Baden: 0486 47 77 10

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01