Provincie wil minder geluidsoverlast vliegverkeer

De provincie Utrecht wil voorkomen dat inwoners in de toekomst nog meer geluidshinder ondervinden van vliegtuigen. Maar ook boven natuur- en stiltegebieden wil de provincie niet dat het geluid van vliegverkeer toeneemt. Daarom dient de provincie samen met een groot aantal Utrechtse gemeenten een aanvullende zienswijze in op de Ontwerp-Voorkeursbeslissing Luchtruim herziening. Hierin wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van de nieuwe Nederlandse luchtruimindeling en op welke manier het luchtruim in de toekomst gebruikt gaat worden. De aanvullende zienswijze behartigt specifiek de Utrechtse belangen.

Foto opstijgend vliegtuig

In afstemming met de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), waar de provincie Utrecht samen met Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland, en een 56-tal gemeenten in de Schipholregio deel van uitmaakt, is al eerder een zienswijze ingediend. Dat was wat betreft gedeputeerde Rob van Muilekom niet genoeg: “ We willen als middenbestuur opkomen voor de belangen van onze inwoners, dat kunnen we niet alleen. Daarom ben ik blij dat er ook zoveel Utrechtse gemeenten gehoor hebben gegeven aan onze oproep om deze zienswijze ook namens hen in te dienen.” Het Rijk geeft met deze luchtruimherziening niet veel inzicht waar de aanvliegroutes komen te liggen. Van Muilekom: ”Daarom vragen wij ook aan de minister om ons nauw te betrekken bij de uitwerking hiervan.”

Wel is in de Luchtruim herziening aangegeven dat ergens in het zuidoosten van de provincie Utrecht mogelijk een vierde naderingspunt (vierde Fix) wordt geïntroduceerd. “Om recht te doen aan het uitgangspunt minder hinder van vliegverkeer in de provincie Utrecht vragen wij de minister om een minimale vlieghoogte voor de naderingspunten in te stellen van bijvoorbeeld 9000 ft. in plaats van 7000 ft. Dit veroorzaakt minder geluidshinder en minder uitstoot van CO2”, aldus Van Muilekom.

De aanvullende zienswijze is ingediend mede namens de gemeenten: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, De Ronde Venen, Eemnes, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woerden en Woudenberg.

patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl030 258 21 67

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11