Provinciehuis Utrecht kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

Het Huis voor de provincie te Utrecht kleurt vanaf maandagmiddag 25 november oranje om aandacht te vragen voor de strijd tegen geweld jegens vrouwen. De provincie doet mee aan de internationale campagne Orange the World. Het initiatief is onderdeel van de 16 Days of Action against Violence van de Verenigde Naties van 25 november tot en met 10 december.

De aandacht voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen groeit. Ook in Nederland. Zo lichtten vorig jaar voor het eerst 25 gemeenten en drie provincies gezamenlijk meer dan 40 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit. Dit jaar draagt ook de provincie Utrecht haar steentje bij door het provinciehuis uit te lichten in de oranje kleur. Oranje staat voor het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van gebouwen een onderdeel van Orange the World. In dat jaar deden bijvoorbeeld Times Square en Empire State Building in New York mee. Ook de piramides en sfinx in Cairo werden oranje verlicht.

Ook in Nederland een probleem

Wereldwijd krijgt ongeveer één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Zo is één op de tien Nederlandse vrouwen ooit in haar leven verkracht, is één op de vijf ooit mishandeld door een (ex-)partner en maakt meer dan driekwart van de vrouwen seksuele intimidatie mee. Dat meldt UN Women Nationaal Comité Nederland die strijdt voor vrouwenrechten en gendergelijkheid en onderdeel is van de Verenigde Naties. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl(030) 258 21 67

info@provincie-utrecht.nl(030) 258 91 11