Publiek-private samenwerking voor gezond stedelijk leven

Hoe maak je een stedelijke omgeving leefbaar en gezond? En hoe combineer je daarbij data en kennis van publieke organisaties met de innovatieve ondernemerskracht van bedrijven, en de ervaringen en gedragingen van inwoners? Zeker tijdens en na de corona-pandemie spelen deze vragen volop. Op 14 mei vond de aftrap plaats van een nieuw publiek-privaat platform: de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Daarin ontwikkelt de provincie Utrecht samen met andere organisaties én inwoners concrete en praktische oplossingen met impact op gezond leven in stedelijke gebieden. 

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. Betrokken partijen werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. Voorbeeld hiervan is het project: Snuffelfiets.

Datagedreven producten en diensten

Het realiseren van een gezonde leefomgeving om daarmee onze regio gezond, veilig, economisch vitaal, bereikbaar en aantrekkelijk te houden, is één van de belangrijkste opgaven van de provincie. Met het partnerschap in de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven draagt de provincie actief bij aan de ontwikkeling van wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en maatregelen: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Eerste webinar uit een reeks

Door de maatregelen tegen het nieuwe corona-virus was het een virtuele aftrap, tijdens een goedbezocht webinar. Bijna 200 deelnemers zagen hoe Erik Gerritsen (Secretaris Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zijn enthousiasme over het initiatief onder woorden bracht in een videoboodschap. De initiatiefnemers gaven achtergrondinformatie over het samenwerkingsverband en keken vooruit naar de rest van de reeks van webinars. Die zullen inzicht geven in projecten en mogelijkheden voor samenwerking. Veel deelnemers deelden al spontaan hun ideeën in de chatruimte en wisselden gegevens uit.

Groeiend platform

Het RIVM, Universiteit Utrecht en Economic Board Utrecht zijn de initiatiefnemers van dit platform. Naast de provincie Utrecht hebben gemeente Amersfoort, Future City Foundation, Mecanoo, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, Civity en Urban Sync. zich intussen aangesloten. Ook andere publieke en private organisaties in Nederland kunnen zich aansluiten en/of gebruik maken van de data en kennis binnen het platform. Kijk op de website voor de mogelijkheden.

Webinar terugkijken of aanmelden voor komende webinars

Je kunt het webinar van 14 mei terugkijken op de website van de Data- en kennishub Gezond Stedelijk Leven. Daar kun je je ook aanmelden voor een van de volgende webinars. De eerstvolgende is op 28 mei en gaat over ’real time’ monitoring. Met aandacht voor wat er technisch en inhoudelijk komt kijken bij ‘real time’ meten met sensoren en hoe je dat samen met verschillende partijen kunt oppakken.