Regio roept Rijk op tot samenwerking om lokale media te steunen

Onafhankelijke media zijn onmisbaar in een democratie. Voor het functioneren van de lokale democratie zijn lokale media dan ook essentieel. Voor veel Nederlanders zijn lokale media een belangrijke bron van informatie over wat zich dichtbij afspeelt.

verslaggever met microfoon

Maar op veel plekken staan lokale media onder druk. De gemeenten Amersfoort, Leusden, Oudewater en Woerden en de provincie Utrecht uitten hierover hun zorgen in een brief aan demissionair minister Slob. In de brief vraagt de regio minister Slob om hulp. Goede samenwerking tussen Rijk en regio is nodig om lokale en regionale media in stand te houden en noodzakelijke ambities rond vernieuwing en professionalisering te realiseren.

Onderzoek lokale media

Eerder dit jaar deed de provincie Utrecht onderzoek naar de lokale media in de 26 gemeenten van de provincie (PDF, 862 kB). Hieruit kwam onder meer naar voren dat lokale media baat kunnen hebben bij het stimuleren van samenwerking, onderzoeksjournalistiek en innovaties.

Eind september ging de provincie Utrecht hierover met een breed palet aan (lokale) mediaorganisaties en gemeenten in gesprek tijdens een werkconferentie. Hier pleitte een meerderheid voor een structurele bijdrage om de informatievoorziening op lokaal niveau te verbeteren. De provincie Utrecht bereidt daarom nu een subsidieregeling voor die tegemoetkomt aan de bevindingen uit het onderzoek en de wensen van betrokken media.

Ook wordt in de brief aan Slob de nieuwe zendmachtiging voor Amersfoort en Leusden aangehaald. Regelgeving en gebrek aan geld zouden media belemmeren hun ambities en innovaties te verwezenlijken, aldus de briefschrijvers.

Overheidssteun

Lokale media kampen met dalende reclame- en advertentie-inkomsten. Tijdens de coronaperiode daalden die inkomsten nog harder. Reden voor zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen, om eerder al op overheidssteun aan te dringen.

Lees de brief aan demissionair minister Slob (PDF 170 kB)

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01