Schadelijke Aziatische hoornaar gevonden in Veenendaal

Op woensdag 12 augustus is een Aziatische hoornaar (Vespa velutina) dood aangetroffen in de Utrechtse gemeente Veenendaal. Deze wespensoort komt van nature voor in delen van Zuidoost Azië maar wordt sinds 2017 ook gezien in het zuiden van Nederland. Het is voor het eerst dat deze invasieve soort in de provincie Utrecht is aangetroffen.

Aziatische hoornaar insect (Vespa velutina) invasieve soort

Schadelijk voor honingbijen

De Aziatische hoornaar – die ongeveer twee keer zo groot is als de normale wesp - staat op een Europese lijst (Unielijst/ Art. 17 exotenverordening) van insecten die bestreden moeten worden. De Aziatische hoornaar is namelijk schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Voor de mens is de Aziatische hoornaar niet gevaarlijker dan de Europese hoornaar. Omdat de Aziatische hoornaar niet agressief is en niet afkomt op zoetigheden, zorgt de soort doorgaans voor minder overlast voor mensen dan bijvoorbeeld de normale wesp.

Locatie nest

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is, in samenwerking met het EIS Kenniscentrum Insecten, op zoek naar het nest van de gevonden hoornaar. Zodra bekend is waar het nest zich bevindt, kan het nest zo spoedig mogelijk worden verwijderd . De bestrijding en beheersing van invasieve soorten, waaronder de Aziatische hoornaar, is een taak van de provincies.

Volg de provincie op twitter

Voor persinformatie:
rene.de.monchy@provincie-utrecht.nl
06  36 41 41 84

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11