Schoon en stil: nieuwe elektrische bussen in Utrechts openbaar vervoer

De provincie Utrecht telt momenteel 76 elektrische bussen die rijden in het openbaar vervoer. En er komen steeds meer van dit soort schone en stille bussen bij. Met als einddoel in 2028 zero emissie: een 100 procent volledig duurzaam regionaal openbaar vervoer dat wordt gereden door 500 e-bussen.

Presentatie nieuwe e-bussen bij opening stalling Westraven
Presentatie nieuwe e-bussen bij opening stalling Westraven. Foto Rick Huisinga

Dit voorjaar introduceerde vervoerder U-OV de Heuliez bus die met een lengte 18 meter genoeg plek biedt om 130 reizigers te vervoeren. Combineer dit met een actieradius van de batterij van 120 kilometer en de conclusie is dat deze bus bij uitstek geschikt is voor het stadsvervoer. De harmonica bussen van Heuliez vallen niet alleen op door het karakteristieke uiterlijk maar bieden ook opmerkelijk veel comfort aan de reizigers.

De Heuliez bussen rijden na uitgebreid getest te zijn nu op drie stadslijnen in Utrecht. De voertuigen zijn een welkome aanvulling op de elektrische U-OV stekkerbussen van leverancier Ebusco. Deze worden ingezet in en rondom de stad Utrecht, rijden op batterij en worden op de stallingen in Bunnik, Zeist en Amersfoort geladen. Ook vervoerder Syntus Utrecht is sinds enkele jaren in de stadsdienst Amersfoort actief met elektrisch rijden.

Bekijk de bussen van de toekomst

Tijdens een internationale conferentie op 16 september voor het samenwerkingsproject eBussed liet de provincie Utrecht in een video deze nieuwe bussen de revue passeren en werd getoond welke stappen worden gezet op weg naar een volledig schoon en stil openbaar vervoer. De Utrechtse deelname aan eBussed is een coproductie van de provincie met de Hogeschool Utrecht en bedoeld om internationale lessen te delen over een succesvolle transitie naar elektrisch openbaar vervoer in Europa.

 

Bekijk de video

 

Het project Building Capacities for an European-wide E-bus Deployment (eBussed) is onderdeel van het Interreg Europe-programma. Het project wordt door de Europese Commissie mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage aan alle regiopartners van 1,5 miljoen euro. Voor de regio Utrecht is een subsidie van 250.000 euro beschikbaar gesteld.

Logo eBussed Interreg Europe

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl030 258 31 96