Sociale werkplaats voor regio Amersfoort loopt voorop in innovatie

In het Fieldlab van Amfors, de sociale werkplaats voor de regio Amersfoort, helpt een zogenaamde smart beamer een medewerker stap voor stap met het in elkaar zetten van schakelkasten. De handelingen en spullen die daarvoor nodig zijn projecteert de beamer op het werkblad. Best een ingewikkelde klus, die op deze manier toch lukt. De medewerker trots, de klus zelfstandig geklaard. Een mooi voorbeeld van inclusieve innovatie. Of wat simpeler gezegd: vernieuwende technologie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om mee te doen. Directeur Ronald de Koning en manager Joris Ebben van Amfors vertellen over het Fieldlab.

AMFORS2.jpg

Amfors biedt werk aan ruim 1000 mensen met een - grote - afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeenten Amersfoort, Soest, Baarn, Leusden, Bunschoten-Spakenburg en Woudenberg. De organisatie krimpt sinds de invoering van de participatiewet. Innovaties zijn hard nodig volgens algemeen directeur Ronald de Koning (rechts op foto): “Hoe kan je met elkaar de volgende stap maken? Dat inspireert mij.”
Hij staat ruim zes jaar aan het hoofd van de Amfors Groep en stapte in tijdens een roerige tijd, waarin hij het aantal medewerkers zag dalen. In 2014 werkten er nog 1340 medewerkers bij Amfors, en in 2020 is dat aantal gezakt tot ruim 1000.

Combinatie technologie en mens

Door de combinatie technologie en mens kunnen steeds meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op reguliere plekken aan het werk, denkt De Koning: “Mijn ervaring is dat bedrijven deze mensen graag willen aannemen, maar ze komen vaak niet verder dan de catering of de schoonmaak, omdat bedrijven niet weten hoe ze elders goed ingezet kunnen worden. Terwijl ze zoveel meer kunnen, zeker met een beetje opleiding en technologische ondersteuning. Die horde nemen we nu.”

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zoveel meer, zeker met een beetje opleiding en technologische ondersteuning.

Ronald de Koning

“De combinatie mens en technologie gaat een enorme vlucht nemen de komende tien jaar, daar ben ik van overtuigd. Hoe gaan die twee intensief samenwerken? Dat is de grote uitdaging, niet alleen voor onze mensen, maar voor alle werknemers. Sterker nog, het gaat een boost geven aan de bv Nederland. En wij zijn hiermee bezig in deze proeftuin.”

Zelfstandig werken met technologie

“Ons uiteindelijke doel is om te testen hoe innovatieve oplossingen mensen met een arbeidsbeperking kunnen ondersteunen én om dit te promoten bij het bedrijfsleven,” zegt Joris Ebben, manager van het Inclusive Fieldlab van Amfors. “We willen dat bedrijven onze mensen met hulp van innovatie op een reguliere werkplek inzetten en hen daarbij ondersteunen. We werken samen met bijvoorbeeld TNO en Hogeschool Fontys en we ontwikkelen steeds nieuwe dingen. Een van de acht projecten waar wij nu aan werken is een collaboratieve robot, oftewel een cobot. Dat is een robot die met mensen kan samenwerken. Niet om het werk over te nemen, maar juist om te ondersteunen. Onze medewerker René beschrijft het zo: ‘Ik kan nu meer, dan ik al kon’.”

AMFORS.jpg

Goede opleiding

Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is een speerpunt voor de provincie Utrecht. Ook bij het Inclusive Fieldlab zorgt onderwijs voor de aansluiting op de werkplek. De Koning: “Het is niet plug and play. Het gaat om de combinatie mens en technologie en die vraagt maatwerk. Deze medewerkers moeten ter plekke worden opgeleid en begeleid met de nieuwe technologie. De toon is daarbij heel belangrijk: hoe stimuleer je iemand en geef je hem niet het gevoel dat hij gestraft wordt als het verkeerd gaat? Dat proces moet je samen met de bedrijven aangaan. En vergeet niet, de medewerkers kúnnen ook daadwerkelijk meer met wat technologische hulp. Het vergroot niet alleen hun eigenwaarde maar ook hun inzetbaarheid.”

Vooruitgang

De Koning: “Als Amfors kiezen wij om technologische vooruitgang als mogelijkheid te zien en niet als bedreiging. Wij brengen onze medewerkers in aanraking met nieuwe technologieën en ontwikkelen nieuwe methodieken om hun leerpotentieel te vergroten. Wij geloven dat onze medewerkers veerkrachtiger worden door nieuwsgierigheid en leergierigheid aan te wakkeren. Maar je zult altijd een stuk ‘beschut binnen’ nodig hebben.”

AMFORS4.jpg

De provincie investeert in innovatie

De provincie Utrecht investeert in slimme initiatieven als Fieldlabs. Technische en sociale innovatie is belangrijk voor de economische ontwikkeling en concurrentiekracht van de regio en voor sociale doelen als inclusieve innovatie. De provincie werkt daarom samen met de provincies Noord-Holland en Flevoland en het ministerie van Economische Zaken aan de Smart Industry Hub, waarvan de Fieldlabs een belangrijk onderdeel vormen.

saida.ahyad@provincie-utrecht.nl 06 21 32 99 55

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11