Soester MycoTEX maakt circulaire kleding van paddenstoelen

Kleding gemaakt van paddenstoelen; de circulaire start-up MycoTEX uit Soest maakt het mogelijk. Het bedrijf ontwikkelde een baanbrekende productietechnologie voor de mode-industrie op basis van het biomateriaal mycelium, oftewel paddenstoelenwortels. Het is serious business, want met deze aanpak creëert MycoTEX kleding en accessoires die veel minder energie, water en chemicaliën nodig hebben dan textiel of leer.

Kledingstuk uit de Billion Dollar Collection, foto: MycoTEX

Het bedrijf slaat stappen als het knippen en naaien van stof over, want de producten worden in 3D gemaakt, zonder stikwerk en afval. De voordelen zijn groot: geen chemicaliën, geen pesticiden en de CO2 uitstoot en het waterverbruik zijn tot wel 50 en 70 procent lager. Door lokaal te produceren is ook weinig transport nodig.

Economie van de toekomst

De provincie investeert via de Regionale Ontwikkeling Maatschappij (ROM Utrecht Region) in MycoTEX, omdat zij met haar economische agenda inzet op grote maatschappelijke vraagstukken als circulair ondernemerschap. De provincie Utrecht is een van de initiatiefnemers en aandeelhouder in de ROM Utrecht Region, die in 2020 is opgericht om de economie van de toekomst vorm te geven. Duurzaamheid, digitalisering en gezondheid staan hierin centraal.

Sterke flexibele stof

Aniela Hoitink is de bevlogen CEO van MycoTEX. Ze is ontwerper, wetenschapper en oprichter van onderzoeksinstituut NEFFA, waar mycelium werd ontwikkeld tot bruikbare textiel: "Ik kom uit de mode-industrie en de verspilling ging me zo tegen staan, dat ik in 2014 bij de Universiteit Utrecht gestart ben met het kweken van schimmeldraden van paddenstoelen tot een sterke flexibele stof. Dat is inmiddels gelukt en sinds 2017 hebben we ons eigen laboratorium. De stof voelt een beetje als leer en is biologisch afbreekbaar. Ik ben heel enthousiast over de snelle ontwikkeling en daarbovenop hebben we nu ook een productiemethode ontwikkelt waarmee we snel kunnen opschalen, omdat er maar een paar uitbreidingen op bestaande machines hoeven te komen. Het gaat ons om de combinatie van die twee, want als je alleen het materiaal verduurzaamt, maken we de mode-industrie niet circulair. Dat lukt alleen als je de totale productieketen verandert. We zijn dan ook enorm blij dat de ROM Utrecht Region hierin investeert."

Schimmeldraden

De mode-industrie is één van de meest vervuilende ter wereld: enorme overproductie, vervuilende grondstoffen als plastic, gebruik van chemicaliën en veel afval en transport. Verduurzaming is heel hard nodig, maar de sector verandert maar mondjesmaat en de productie van kleding en schoenen zorgen samen voor maar liefst acht procent van de uitstoot van broeikasgas wereldwijd. Waar tegenwoordig veertig procent van het geproduceerde textiel op afvalbergen belandt, gaat MycoTEX dit tegen door precies de hoeveelheid schimmeldraden te laten groeien die voor het ontwerp nodig zijn. Het groeit op water, zonder gebruik te maken van chemische toevoegingen.

Gegarandeerd duurzaam

Hoitink: "Kledingmerken zijn enorm geïnteresseerd, want de transitie naar duurzaamheid is in volle gang. Wij bieden een totaalconcept om innovatieve producten te maken, duurzaam en volgens de laatste trend. Ik verwacht dat we volgend jaar de markt op gaan en we kunnen een grote productie aan door onze gerobotiseerde productiemethode. We zijn echter kritisch, we willen perse niet dat er geknipt en genaaid wordt in onze stof, want daarmee houd je de soms slechte omstandigheden in naaiateliers in stand. Daarnaast maakt het onze lijn herkenbaar als gegarandeerd duurzaam; als het naadloos is, weet je dat het goed zit."

Aniela Hoitink van MycoTEX aan het werk, foto: MycoTEX

Financier de tussenfase

Hoitink ziet een grotere rol voor de overheid als het gaat om het behouden van duurzame startups voor de 'BV Nederland': "De overheid financiert duurzame bedrijven vaak bij de start en op het laatst als ze al schaalbaar zijn, maar veel minder tijdens de lastige tussenfase. Beloftevolle Nederlandse startups verdwijnen daarom richting met name de Verenigde Staten, omdat ze daar bereid zijn juist die fase te financieren. Help bedrijven dus die tussenfase door, anders verdwijnt veel Nederlandse knowhow naar het buitenland."

jytte.reichert@provincie-utrecht.nl, 06 18 54 01 37