Sparen in Eemnes door aan snelheid te houden

Aan de Laarderweg in Eemnes hangt sinds 29 maart een spaarpaal. Dat is een snelheidsmeter die goed gedrag beloont: wie zich aan de snelheid houdt, spaart mee voor een goed doel. In Eemnes komt het totaalbedrag ten goede aan Pax Kinderhulp. De spaarpaal is een positieve manier om aandacht te vragen voor de maximum snelheid van 30 km per uur.

Spaarpaal geopend in Eemnes

Foto: (v.l.n.r.) Ton Rigter (Pax Kinderhulp) en wethouder Theo Reijn bij de spaarpaal in Eemnes.

Sparen voor het goede doel

Iedere keer dat iemand de paal passeert binnen de toegestane snelheidslimiet van 30 km per uur, komt er ongeveer 1 cent in de spaarpot. Met ruim 5.000 verkeersbewegingen per dag, ook in coronatijd, kan dat bedrag oplopen tot zo’n € 1.000,-. De provincie Utrecht financiert de spaarpaal; de gemeente betaalt het gespaarde bedrag.

Pax Kinderhulp Eemnes

Pax Kinderhulp Eemnes zet zich in voor Armeense kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar, die leven in slechte sociale, economische of politieke omstandigheden. Normaliter verblijven er om het jaar zo’n 20 Armeense kinderen bij gastgezinnen in Eemnes en omgeving. Maar vanwege het coronavirus kunnen er geen kinderen worden ontvangen. Daarom richt Pax Kinderhulp Eemnes zich nu extra op het doneren van noodzakelijke middelen in Stepanavan (Armenië) zelf.

Stimuleren verkeersveiligheid

Met de spaarpaal willen provincie en deelnemende gemeenten de verkeersveiligheid stimuleren naar Brabants voorbeeld. Daar werd de spaarpaal in 2018 met succes geïntroduceerd. De Utrechtse spaarpaal stond tot begin februari aan de Hessenweg in De Bilt. Begin mei verhuist de spaarpaal naar Amersfoort waar hij gedurende drie maanden op twee locaties komt te staan. Daarna gaat hij verder op reis door de provincie en wordt hij eind augustus in Houten geplaatst.

marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, 06 18 30 04 72