Startschot voor aanpak afrit A27 en HOV-haltes Eemnes

Minister Mark Harbers, van Infrastructuur en Waterstaat, onthulde vanmiddag een bouwbord langs de Zuidersingel. Daarmee markeerde hij de start van de verbreding van de afrit van de A27 en de aanleg van HOV-bushaltes Eemnes.

mensen bij bouwbord
Bouwbord met tekening van toekomstige HOV-haltes langs de A27 bij Eemnes. Foto: Margot Brakel

Deze uitbreiding van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) zal tot een betere doorstroming leiden op de A27 en daarmee tot een vlottere verkeersafwikkeling in Eemnes en de omliggende regio. Het zorgt voor een snelle OV-verbinding met Amsterdam, Hilversum, Utrecht en Almere.

Bij de onthulling van het bouwbord waren o.a. gedeputeerden van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, de wethouders Verkeer en Vervoer van de regio’s Amersfoort en Gooi en Vechtstreek en diverse omwonenden aanwezig.

Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht: “De provincie Utrecht zet zich in voor goede voorzieningen bij haltes en knooppunten. Voor dit project hebben we subsidie gegeven voor een betere bereikbaarheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid, zodat onder meer de HOV-haltes gebouwd konden worden. Ook krijgen de nieuwe HOV-haltes in Eemnes mooie fietsenstallingen. Door te investeren in lopen, fietsen en het gebruik van openbaar vervoer, dragen we bij aan een positief effect op de gezondheid van de mens en op de milieukwaliteit.”

Aanpak files

Om de files op de afrit aan te pakken wordt de afrit verbreed en worden de kruispunten met slimme verkeerslichten uitgevoerd. Deze verkeerslichten reageren op het aanbod auto’s of fietsers. De HOV-bus zal aan de linkerkant van de afrit afbuigen om zo makkelijk naar de haltes te rijden. Deze komen aan beide zijden van de A27 te liggen en worden voorzien van P + R- plekken en fietsenstallingen.

Het gehele project wordt deze zomer aanbesteed en moet medio 2023 worden opgeleverd.

miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01