Statenleden de hort op in het Utrechtse Overvecht: hoe verloopt de nieuwe wijkaanpak?

Bron: Provinciale Staten

Hoe staat het met de miljoeneninvestering voor een nieuwe wijkenaanpak die Provinciale Staten anderhalf jaar geleden heeft goedgekeurd? Met die vraag in het achterhoofd vertrokken Statenleden afgelopen woensdag op de fiets naar Overvecht.

Statenleden in Overvecht tijdens de wandeling door de wijk

De Utrechtse wijk is één van de vier wijken die de provincie samen met het Rijk en de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein en Zeist probeert te verbeteren: de Regio Deal Vitale Wijken. In totaal hebben de Staten een investering vanuit de provincie van 8 miljoen goedgekeurd.

“We hebben maar een klein stukje van Overvecht gezien, maar door het afwisselende programma en de verschillende sprekers hebben we ontzettend veel meegekregen”, aldus plaatsvervangend voorzitter Lyke Veen van de Statencommissie Ruimte, Groen en Water.

Op pad

Eén van die sprekers was wethouder Kees Diepeveen, die de Statenleden verwelkomde in Buurthuis De Boog. Daarna trok men te voet de wijk in om te zien hoe de investeringen van gemeente, provincie en het Rijk worden besteed.

Ambtenaren van het beleidsprogramma Samen voor Overvecht en woningcorporaties vertelden op diverse straathoeken hoe flatrenovatie bijvoorbeeld de leefbaarheid vergroot, maar ook hoe sommige donkere plekken en de vele groene parkjes in de wijk een gevoel van onveiligheid kunnen losmaken. Daarnaast is er veel aandacht voor overlast van drugdealers en hangjongeren, al blijft een eindoplossing lastig.

Statenleden in Overvecht tijdens de wandeling door de wijk 2

Enthousiasme

Betrokken bewoners, ondernemers en instanties werken daarom samen om deze hardnekkige problematiek aan te pakken. Statenleden gingen in gesprek met een sociaal ondernemer van Het Groene Lint. Op veldjes langs de Carnegiedreef hebben zij een moestuintje aangelegd en een opvallende picknickbank geplaatst, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Bewoners reageerden erg enthousiast op het initiatief, zo vertelde medewerker Eva Leen. Volgens haar kan een bijdrage aan de wijk soms heel simpel zijn.

Ook Statenleden waren na afloop van de rondwandeling enthousiast. “Het was prettig om eens tastbaar te maken wat er nu gebeurt op het gebied van de Vitale Wijken aanpak”, aldus plaatsvervangend voorzitter Lyke Veen van de Statencommissie. “Interessant om te zien hoeveel partners de handen ineen slaan om een brede aanpak van de problematiek van Overvecht tot stand te brengen.”

Klik hier voor het programma van die dag.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vergaderingen en activiteiten van Provinciale Staten Utrecht.

Voor persinformatie kunt u contact opnemen met:

Roel Breet
roel.breet@provincie-utrecht.nl