Terugkijken: Paushuizelezing 2021 door Louise Fresco

Sinds 2013 organiseren de provincie Utrecht en de VOSPU (Vereniging van Oud-Statenleden van de provincie Utrecht) jaarlijks de Paushuizelezing, uitgesproken voor een genodigd publiek tijdens een bijeenkomst in Paushuize. De lezing ‘De actualiteit van de Russische botanicus Nicolaj Vavilov’ is online terug te zien.

Louise Fresco

Spreker is prof. dr. ir. Louise O. Fresco, voorzitter raad van bestuur Wageningen University & Research. Eind oktober verscheen haar eerste historische roman: 'De plantenjager uit Leningrad' (Prometheus). Hierin staan ​​leven en werk van Nicolaj Vavilov (1887 – 1943) centraal. Hij stond aan de basis van de eerste en grootste genenbank ter wereld. De inzichten, daadkracht en moed van de botanicus inspireren Fresco.

'Bij het grote publiek is hij onbekend, maar in de eregalerij verdient Vavilov een plaats naast Mendel en Darwin. Hij zag het verband tussen biologische diversiteit en culturele diversiteit, zijn zadenbank vormt de basis van alles wat we eten. Zijn levensverhaal illustreert krachtig hoe belangrijk het is dat de wetenschap zijn ruimte krijgt. En biedt antwoorden in zeer actuele vraagstukken: hoe kan de wetenschap weerstand bieden aan de invloed van politieke agenda's, van de publieke opinie, van de media? Hoe houd je de wetenschappelijke methode in stand tegenover pseudowetenschap? Hoe voorkom je dat ideologie de wetenschap binnensluipt?'

Louise O. Fresco onderzoekt voedselproductie en voedselzekerheid en voert een levenslange strijd tegen voedselarmoede. Sinds 2007 schrijft zij wekelijks een column in NRC Handelsblad. Zij publiceerde onder meer 'Hamburgers in het Paradijs' (2012 – non fictie), een brede verhandeling over voedselproblematiek - verwerkt tot de HUMAN-documentaireserie 'Fresco's paradijs' (2013), en drie romans: 'De utopisten' (2008), ' De kosmopolieten' (2013) en 'De idealisten' (2018).

nick.van.impelen@provincie-utrecht.nl06 25 77 89 86