Utrechts OV kreeg in 2020 zware klappen

De uitbraak van corona begin vorig jaar sneed diep in het Utrechts openbaar vervoer. In twee maanden tijd zakte het aantal reizigers naar een diepterecord. In plaats van 35 miljoen kilometers die reizigers elke maand reden met bus en tram bleef er nog maar 5 miljoen kilometer over. De teller kwam uiteindelijk in 2020 uit op ongeveer de helft van het aantal reizigers dat normaal gesproken gebruik maakt van het regionaal openbaar vervoer.

Reizigers bij een U-OV bus

Dat blijkt uit de Jaar- en Trendrapportage OV 2020 van de provincie Utrecht. Omdat reizen met het openbaar vervoer werd ontmoedigd en gedurende lange tijd werd geadviseerd hiervan alleen gebruik te maken voor strikt noodzakelijke doeleinden, kwam het gebruik van het Utrechts OV in een neerwaartse spiraal terecht. In de zomer van 2020 was sprake van enig herstel, maar door de tweede coronagolf zakte het gebruik opnieuw. Sinds februari 2021 is er weer een voorzichtige opwaartse lijn te zien. In de zomermaanden lag het gebruik op circa 60 procent van wat de vervoerders U-OV en Syntus Utrecht gewend waren vóór corona.

De provincie Utrecht heeft met een vergoeding van het rijk de bussen en trams zoveel mogelijk laten doorrijden, waardoor het aanbod op peil is gebleven. Dat was vooral voor werknemers in essentiële beroepssectoren, zoals de zorg, belangrijk. Het aanbod is niettemin met circa 10 procent afgenomen.

Minder rituitval bussen, meer rituitval trams

Opmerkelijk is dat corona voor verbeteringen zorgde in de vervoersprestaties van U-OV en Syntus Utrecht. De bussen reden vaker op tijd. Dat kwam omdat het relatief rustig was op de weg en omdat er minder reizigers in- en uitstapten. Bij de bussen van U-OV en Syntus Utrecht (streekdienst) halveerde de rituitval naar 0,4 procent en 0,13 procent respectievelijk.

Een uitzondering was de tram. Vorig jaar steeg rituitval van de nieuwe trams van 1,1 procent (2019) naar 1,5 procent (2020). De belangrijkste oorzaak waren technische storingen in het tramsysteem op lijn 22 Utrecht CS - Utrecht Science Park. Op de tramlijn Utrecht – Nieuwegein - IJsselstein werd sinds de zomer niet gereden vanwege ombouwwerkzaamheden.

Nieuwe elektrische bussen

Vorig jaar verschenen er nieuwe elektrische bussen op de weg in de provincie Utrecht. Vervoerder U-OV introduceerde 20 elektrische bussen van Ebusco, die worden ingezet in de streekdienst. Daarnaast zijn voor de stadsdienst 35 e-bussen gaan rijden van leverancier Heuliez, 15 nieuwe, extra lange Setra-bussen (15 meter lang) en 24 gelede Citaro (‘harmonica’)bussen.

Hiermee is de capaciteit van het totale wagenpark van U-OV flink toegenomen. In Amersfoort en directe omgeving is Syntus vorig jaar ook met vijf nieuwe elektrische BYD bussen gaan rijden. Al deze nieuwe bussen vormen een belangrijke stap op weg naar het einddoel om in 2028 Utrechts OV te realiseren dat 100 procent schoon en stil is.

Meer weten?

Lees meer over de belangrijkste mijlpalen in 2020 voor het Utrechts openbaar vervoer in de Jaar- en Trendrapportage van de provincie Utrecht (PDF, 9.18 MB).

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl06 46 99 47 12