Utrechtse aanvraag Groeifonds door naar beoordelingscommissie

Een nieuw intercitystation en twee nieuwe lightraillijnen voor Utrecht en de regio zijn een stap dichterbij. De Utrechtse aanvraag voor het Nationaal Groeifonds is officieel voorgedragen bij de beoordelingscommissie. Het Rijk ziet de bereikbaarheid en verstedelijkingsopgave van de regio Utrecht als topprioriteit. Deze investering van 2,1 miljard euro in het hart van het land is hard nodig om woningen te bouwen en banen te creëren, waardoor stad en regio op een gezonde manier kunnen groeien.

tram bij tramhalte

Provincie Utrecht, gemeente Utrecht en regiogemeenten zijn blij met de voordracht aan de beoordelingscommissie. Gedeputeerde Arne Schaddelee (mobiliteit): “Samen met Rijk en regio hebben we de schouders gezet onder dit plan en de gezamenlijke opgaven. Ik ben heel blij met deze goede samenwerking. Het feit dat de ministers ons nu voordragen, bevestigt dat we een goed plan hebben uitgewerkt.”

“Dit is de beste investering die Nederland kan doen in gezonde mobiliteit”, zegt wethouder van gemeente Utrecht Lot van Hooijdonk. “De OV-ring Utrecht maakt de bouw van 60.000 woningen en de komst van 50.000 banen mogelijk. Die moeten vooral komen rond deze OV-ring, zodat wonen, werken en voorzieningen samenkomen. Die nabijheid zorgt ervoor dat mensen minder hoeven reizen.”

Stichting Utrecht Science Park ondersteunt de aanvraag samen met vijftien grotere partners op en rondom het USP, dat 27.000 werknemers en ruim 50.000 studenten telt. “Utrecht Science Park is het grootste science park van Nederland en heeft een internationaal gezien unieke kennisconcentratie”, zegt Jan Henk van der Velden, directeur van Stichting USP. “Met deze investering in bereikbaarheid, kunnen we deze enorme potentie verder benutten. Daarmee dragen de bedrijven en instellingen op het USP bij aan een gezonder en duurzamer leven en geven zij een grote impuls aan de kenniseconomie.”

Nationaal belang

Mede door de centrale ligging van de regio Utrecht, plukt heel Nederland de vruchten van een bijdrage uit dit Groeifonds. De uitbreiding van het openbaar vervoer (OV) zorgt voor 14 procent minder verkeer op de Ring Utrecht, waardoor er minder files zullen zijn in de spits. De verdere ontwikkeling van het Utrechtse kennis- en innovatienetwerk die met de investering gestimuleerd wordt, levert Nederland extra BBP-groei op van 0,2 procent per jaar.

Met het Nationaal Groeifonds wil het kabinet meebetalen aan projecten die van nationaal belang zijn op het gebied van kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek, ontwikkeling en innovatie. In de aanvraag voor de regio Utrecht moet het nieuwe intercitystation Lunetten-Koningsweg Utrecht Centraal ontlasten. Twee nieuwe lightraillijnen (sneltram) verbinden de stad met omliggende gemeenten. De Merwedelijn loopt tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein, de Waterlinielijn verbindt Utrecht met Zeist.

Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl06 53 72 80 69

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11