Utrechtse organisaties werken samen voor meer duurzaam en lokaal voedsel

Met de ondertekening van het convenant ‘Samen eten we provincie Utrecht mooier’ zetten 17 verschillende Utrechtse organisaties zich in voor lokaal en duurzaam voedsel. Dankzij deze samenwerking stimuleren zij gezond en duurzaam eten uit de korte keten, en daarmee het eten van producten uit de regio, in Utrechtse bedrijfsrestaurants. Bedrijven, zoals onder andere het Wereld Natuur Fonds, Koninklijke Jaarbeurs, NS en het Sint Antonius ziekenhuis, doen mee. 

Presentatie convenant duurzaam en lokaal voedsel
Gedeputeerde Mirjam Sterk en medewerkers van de deelnemende Utrechtse organisaties 

Het doel van het convenant is om samen stappen te zetten om zo de gewenste landbouw- en voedseltransitie in de provincie te stimuleren. Om de samenwerking concreet te maken, bedachten enkele van de deelnemers het ‘Broodje Utrecht’. Dit is een ambachtelijk broodje, eerlijk geprijsd en samengesteld met mooie Utrechtse producten, dat in diverse bedrijven op het menu komt.

Gedeputeerde Mirjam Sterk: ‘Iedere dag lunchen duizenden mensen van bedrijven en organisaties in de provincie Utrecht op hun werk. Als provincie stimuleren wij het eten uit de korte keten. Dat is niet alleen duurzaam en gezond, het draagt ook bij aan het verdienmodel van de Utrechtse agrariërs. We brengen bedrijven, cateraars en voedselproducenten uit de provincie bij elkaar en stimuleren de samenwerking. Zo komen er in de bedrijfsrestaurants meer producten van Utrechtse origine op de menukaart en organiseren we volume. Met deze partijen zetten we gezamenlijk stappen richting de gewenste landbouw- en voedseltransitie in de provincie. En dat ‘Broodje Utrecht’ is een fantastisch idee met heel veel mogelijkheden. We hopen dat de ondernemers dat omarmen en er met elkaar iets geweldigs van gaan maken, samen eten we provincie Utrecht mooier!’

Broodje Utrecht
Broodje Utrecht

Het goede voorbeeld op het provinciehuis

In de periode 2020-2023 heeft Provincie Utrecht haar bedrijfscatering gericht op een gezonder en duurzamer aanbod. Greendish heeft hierbij ondersteund. De ambitie was om de duurzame doelen te halen van de Green Deal 'Eten uit de Korte Keten' door meer lokale producten in te kopen voor het cateringassortiment. En ook om het productaanbod in het bedrijfsrestaurant en de catering CO2-neutraal te maken door meer plantaardige eiwitten op het menu te zetten en verspilling van voedsel tegen te gaan. Deze doelen zijn voor een gedeelte wel en niet gehaald.

Op 23 januari 2023 hebben we het JOGG Ambitiedocument - Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen en provinciehuizen ondertekend. Hiermee onderschrijven we, dat we naast een duurzamer, ook een gezonder voedingsaanbod willen in het provinciehuis. We hopen hiermee Utrechtse gemeenten het goede voorbeeld te geven en hen te inspireren om ook mee te doen in hun eigen bedrijfsrestaurant. 
Tenslotte doen we mee met verschillende campagneweken, zoals de Week zonder Vlees (nu: de Groene Keukenweek) en de Verspillingsvrije Week.

In 2024 gaan we verder op de ingeslagen weg met het convenant ‘Samen eten we provincie Utrecht mooier’. Binnenkort is het Broodje Utrecht ook verkrijgbaar in het bedrijfsrestaurant van het provinciehuis. 

Het goede voorbeeld volgen? Meedoen kan nog steeds

De ondertekening van het convenant is het begin van een meerjarige samenwerking. Hierin gaan we verder met deelnemers aan de slag om concrete afspraken te maken tussen voedselproducenten, bedrijven en cateraars. Bedrijven met interesse kunnen zich nog steeds aansluiten. 

Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Dit kan door contact op te nemen met Bart Kraaijvanger, Dealmaker Korte Keten van de provincie Utrecht via bart.kraaijvanger@provincie-utrecht.nl.

De ondertekenaars

Deze samenwerkingsovereenkomst is ondertekend door 17 partijen, waaronder cateraars, producenten(organisaties) en ondersteunende organisaties: BD-Totaal, Compass Group, Coöperatie Oregional, Coöperatieve Producenten Groene Hart B.A., Cultuur- en Congrescentrum Antropia, De Lokalist B.V., Healthy Fridge, Koninklijke Jaarbeurs, Local2Local B.V., MVO Nederland, NS, Sint Antonius ziekenhuis, Triodos Bank N.V., Udea B.V., Vermaat Groep, Wereld Natuur Fonds en provincie Utrecht als de initiatiefnemer.

Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl06 18 54 01 37