Utrechtse tram overgedragen aan Transport Museum

Bijna veertig jaar was de SIG tram beeldbepalend voor het Utrechts openbaar vervoer. Op 30 november werd het laatste exemplaar dat niet naar de sloper was gegaan op een dieplader gezet richting het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep, waar bezoekers deze bijzondere  tram kunnen blijven bewonderen.

De laatste SIG tram verlaat de remise van de provincie. Foto Gerard van Buuren

De laatste SIG tram verlaat de remise van de provincie. Foto Gerard van Buuren

Bij het vertrek op de remise in Nieuwegein werd de laatste SIG tram uitgezwaaid door fans, medewerkers van het trambedrijf van de provincie en gedeputeerde Arne Schaddelee.  De gedeputeerde verrichtte vervolgens samen met Arno van der Holst (directeur Stichting Nederlands Transport Museum) de officiële overdracht. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht had in september besloten om een SIG tram te bewaren voor het nageslacht en te schenken aan het museum. Op initiatief van de Tramweg-Stichting en naar aanleiding van petities die afgelopen zomer waren ingediend door fans van deze tram deden Provinciale Staten van Utrecht een oproep aan het college om de mogelijkheden te onderzoeken een SIG tram te redden van de slopershamer.

Regionale sneltram, uniek in zijn soort

De SIG tram reed tussen 1983 en zomer 2020 op de lijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein en werd in Zwitserland gemaakt. Het is de enige tram die ooit is ontworpen door de NS. De tram is ook uniek in zijn soort omdat het een sneltram is die als eerste op een regionale lijn reed in Nederland. De SIG trams leverden een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van nieuwe woningbouwlocaties in Nieuwegein en IJsselstein.  Het voertuig dat naar het museum gaat  – SIG 5017 – kwam vanwege de technische conditie als beste exemplaar voor behoud uit de selectie. De tram wordt voorzien van de nodige reserveonderdelen ondergebracht in de collectie van het Nederlands Transport Museum.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “ Ik ben blij dat deze bijzondere Utrechtse tram een mooie plek krijgt en ik wens het Nederlands Transport Museum dan ook veel plezier met deze nieuwe aanwinst. Zodra de tijd het weer toelaat kom ik graag een keertje kijken hoe hij erbij staat!”

Toekomst Utrechtse SIG tram

De SIG tram krijgt na bemiddeling door de Tramweg-Stichting een plek in de uitgebreide en gevarieerde collectie van het Nederlands Transport Museum.  Directeur Arno van der Holst:  “We willen de Utrechtse tram meenemen naar PARK21, onze toekomstige locatie die onderdeel wordt van een  indrukwekkend evenementenpark in de Haarlemmermeer. Bezoekers kunnen dan met deze tram een rit maken tussen de diverse attracties. De tram is bij ons in goede handen en ik reken op de actieve medewerking van onze vrijwilligers die met liefde de tram zullen onderhouden in ons museum.”

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl030 - 258 31 96

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11