Vanaf 6 augustus hitteplan en smogwaarschuwing

Het is zeer warm vandaag en komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanaf 6 augustus 2020 het Nationaal Hitteplan. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Skyline Utrecht

Met name op vrijdag 6 en zaterdag 7 augustus is er in de provincie Utrecht kans op smog door ozon. Vooral in de namiddag en de vroege avond is er dan sprake van een slechte luchtkwaliteit. Bij aanhoudend zonnig en zeer warm weer kan er ook in de dagen erna sprake zijn van smog door ozon.    

Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

Volg de provincie op twitter

Voor persinformatie:
marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl06 18 30 04 72
Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11