Videoserie: initiatieven voor een mooi en gezond landelijk gebied

In een driedelige videoserie nemen we je mee naar locaties waar de provincie Utrecht werkt aan een mooi en toekomstbestendig landelijk gebied. Deze projecten vallen onder het programma Agenda Vitaal Platteland (AVP). Het gaat onder meer om natuurontwikkelingsprojecten, innovatie in de agrarische sector en het behoud van cultuurhistorisch erfgoed. Bekijk hieronder videoverhalen over de Oostelijke Vechtplassen, slimme ontwikkelingen op een melkveebedrijf en over de herstelwerkzaamheden bij de Grebbelinie.

koeien in de wei

1. Wandeling door de Oostelijke Vechtplassen met buurtbewoner Evelien

In de eerste aflevering gaan we op bezoek bij Evelien van der Vliet. Zij woont bij de Oostelijke Vechtplassen. Dat is een uniek natuurgebied in het noordwestelijke deel van de provincie. Om dit natuurgebied gezond te houden, werken we daar aan verbeteringen. Wat we precies doen? Evelien neemt je mee door het gebied.

2. Slimme innovatie op het melkveebedrijf van boer Aleid

In de tweede aflevering gaan we op bezoek bij het melkveebedrijf van Aleid Blitterswijk in Werkhoven. Zijn koeien eten het hele jaar groen gras. Een innovatieve schuur maakt het mogelijk zijn ’s zomers gemaaide gras zo op te slaan, dat het ook in de wintermaanden nog groen is. Dat proef je terug in de melk en kaas. Door subsidies die de provincie Utrecht aanbiedt, kunnen agrarische ondernemers hun onderneming verduurzamen. Aleid neemt je graag mee over zijn bedrijf.

3. Ontdekkingstocht over de Grebbelinie met expert Bert

In de derde aflevering bezoeken we de Fort aan de Buurtsteeg, onderdeel van de Grebbelinie. Deskundige Berg Rietberg neemt je mee in de unieke linies en vertelt hoe dit historisch erfgoed de afgelopen jaren in ere is hersteld. Met deze herstelwerkzaamheden wil de provincie Utrecht zorgen dat oude verhalen van de Grebbelinie beleefbaar blijven. Laat je meevoeren in de verhalen die Bert vertelt.

ruben.kroeze@provincie-utrecht.nl, 06 40 97 18 49

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11