Vierde en laatste ronde Programmeringsregeling van start

Theaters, musea, bibliotheken, festivals en andere podia in de provincie Utrecht kunnen opnieuw een subsidie aanvragen voor de Programmeringsregeling. De Programmeringsregeling is onderdeel van het laatste jaar van het corona Steun- en Herstelpakket Cultuur en Erfgoed. De regeling wordt 1 mei opengesteld.

Theatervoorstelling
Credits: hutspotfotografie

Met deze subsidie kunnen culturele organisaties een aantrekkelijk of vernieuwend programma samenstellen, nieuwe doelgroepen aantrekken en kunstenaars, dansers en andere makers een eerlijke vergoeding betalen voor hun werk. Organisaties kunnen van 1 mei tot en met 30 september een aanvraag indienen via het subsidieloket.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Corona is inmiddels naar de achtergrond gedreven, maar de cultuur- en erfgoed sector is nog niet hersteld. Bovendien hebben ze te maken met nieuwe problemen zoals personeelstekorten en hogere productie- en energieprijzen. Hierdoor is het lastig een aantrekkelijk programma te maken met als gevolg dat bijvoorbeeld jonge talenten geen podiumplek krijgen. Ook is de samenstelling van het publiek, als gevolg van de coronacrisis veranderd en kost het tijd om programmering en de marketing hierop aan te passen.”

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is er in totaal 8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor steun en herstel voor de cultuur- en erfgoedsector. Hiermee zijn al bijna 400 instellingen, initiatieven en makers ondersteund. Voor het jaar 2023, het laatste jaar van het Steun- en Herstelpakket, is nog ruim 1 miljoen euro over dat voor een groot gedeelte is gereserveerd voor de Programmeringsregeling. Het resterende bedrag wordt ingezet voor innovatie, ontwikkeling en voor publiek en vrijwilligers. 

“Dit laatste jaar van het Steunpakket zetten we alles op alles om de cultuur- en erfgoedsector nog een flinke zet in de goede richting te geven, zodat iedereen kan blijven genieten van al het moois dat onze provincie te bieden heeft op het gebied van cultuur en erfgoed”, aldus Van Muilekom.

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl06 51 99 45 32