Volg de uitreiking Bakhuis-Wolters prijs online op 5 maart

Bron: Provinciale Staten

De spanning stijgt. Wie ontvangt vrijdag 5 maart de Bakhuis-Wolters prijs? Wordt het Bouchra Dibi, Lineke Maat of Marga Miltenburg? Volg de uitreiking via de livestream vanaf 15.30 uur.

Gastsprekers Devika Partiman, Ody Neising en Marieke Visser

Gastsprekers Devika Partiman en Ody Neisingh (samen op de foto met Marieke Visser).

In een gevarieerd programma, geopend door de Commissaris van de Koning Hans Oosters, zijn naast de genomineerden ook de twee gastsprekers Devika Partiman en Ody Neisingh aanwezig. De jury wordt kort voorgesteld en de uitreiking van een kunstwerk door gedeputeerde Hanke Bruins Slot.

Genomineerden

Bouchra Dibi is een voorbeeld op het gebied van volhardendheid en het stimuleren van diversiteit. Zij is een vrouw die met twee voeten in de klei te vinden is en op die manier structureel dingen ten goede verandert.

Lineke Maat is een voorbeeld op het gebied van verbinden. Of het nu gaat om ontmoetingen, nieuwe verbindingen leggen of een al bestaand netwerk aanspreken. Als directeur van Taal Doet Meer viert zij dit jaar haar tienjarig jubileum.

Marga Miltenburg is een voorbeeld op het gebied van sociaal ondernemerschap van en door vrouwen, in haar loopbaan is ze continu bezig om vrouwen van allerlei achtergronden voor het voetlicht te zetten.

Gastsprekers

Devika Partiman richtte in februari 2017 Stem op een Vrouw op, een stichting die zich richt op de politieke emancipatie en representatie van vrouwen in Nederland. Ook is ze actief in de antiracisme beweging, waar ze zich onder meer bij educatieve stichting Nederland Wordt Beter inzet voor bredere kennis over het Nederlandse koloniale verleden. Devika is ook programmamaker. Sinds ze in 2012 betrokken raakte bij de beweging voor verandering van zwarte piet, zet ze haar organisatorische vaardigheden steeds vaker in voor maatschappelijke doelen. De afgelopen jaren schoolde ze zich bij campagnebureau BKB om tot campaigner, om nog meer kennis op te doen over maatschappelijk organiseren en politieke beïnvloeding. Haar naam heeft ze te danken aan haar Surinaams-Nederlandse wortels. Die biculturaliteit speelt een grote rol in haar drijfveren en visie op de samenleving.

Al jaren werkt Ody Neisingh in de coulissen van het Haagse Binnenhof als lobbyist voor vrouwenrechten, momenteel voor WOMEN Inc. En al jaren is ze verbaasd dat er nog steeds twee keer zoveel mannen in de Tweede Kamer zitten als vrouwen. Ody schreef twee boeken bij uitgeverij Podium en was vaste columnist voor dagblad de Pers. Mama is Minister-President kwam 10 februari uit in aanloop naar de verkiezingen en is haar eerste kinderboek dat ze samen schreef met Marieke Visser.

Kunstwerk

Het kunstwerk is van Pinky Messchaert. Zij werkt al meer dan 40 jaar als beeldend kunstenaar in Utrecht. In haar beelden verwerkt zij uiteenlopende materialen die zij vindt op straat, in containers en vooral ijzerslopen. Deze berg van gevonden schatten zijn haar voornaamste bron van inspiratie. Over het kunstwerk zegt zij: "De dame was in de basis ruw, ongepolijst en zoekend, maar uiteindelijk is zij een stevige solide vrouw met zelfverzekerde uitstraling."

kunstwerk Bakhuis Wolters prijs

Provinciale Staten

Provinciale Staten hebben de prijs in het leven geroepen. De Bakhuis-Wolters onderscheiding wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt aan een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder. En echt het verschil heeft gemaakt!

Volg de uitreiking via de livestream

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de adviseur communicatie a.i. van de Statengriffie: Rijna de Groot: rijna.de.groot@provincie-utrecht.nl / 06 202 313 70