Waterliniepad genomineerd voor wandelroute van het jaar

Het Waterliniepad is genomineerd als wandelroute van het jaar 2020 in Nederland, België en Luxemburg! Afgelopen voorjaar is het nieuwe Waterliniepad in gebruik genomen. Een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De wandeling zorgt voor 350 kilometer wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Dat het een geweldige route is, is niet onopgemerkt gebleven.

Resultaat van brede samenwerking

Een schitterend resultaat van een enthousiaste samenwerking tussen Wandelnet en de vier waterlinieprovincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant met inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers, medewerking van Staatsbosbeheer en Routebureau Utrecht.

Maak kennis met een uniek verhaal

De provincie Utrecht zorgt voor veel wandel- en fietsroutes als deze door het waterliniegebied, om steeds meer mensen kennis te laten maken met het unieke verhaal van ons prachtige militaire erfgoed. Ook inwoners kunnen zo ontspannen in de buurt van hun eigen woonplaats. De waterlinies zijn gebouwd om ons in oorlogstijd te beschermen, door grote gebieden met sluizen en dammen onder water te zetten. Zo hielden we de vijand buiten de deur. De forten boden extra verdediging op de zwakke plekken. De waterlinies zijn een typisch Nederlandse uitvinding, onvergelijkbaar met ander cultureel erfgoed in de wereld én genomineerd voor de UNESCO-werelderfgoedstatus!

Prijsuitreiking op 15 februari in Gent

Stichting Wandelnet heeft de route aangemeld, een onafhankelijke jury beoordeelt de route. Drie routes zijn nog in de race voor de uitverkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2020. Op zaterdag 15 februari 2020, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar. Het juryrapport wordt dan ook bekendgemaakt.

Trek je wandelschoenen aan 

Ken je het Waterliniepad nog niet? Deze wandeling is doordrenkt van historie. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Je loopt langs Utrechtse pareltjes van de waterlinie zoals Fort Ruigenhoek, Fort Rijnauwen en Fort Vechten en door het schitterende waterlinielandschap op het Eiland van Schalkwijk. Heel bijzonder om het Waterliniepad in één keer te lopen. Maar de verschillende wandeldagen kunnen natuurlijk ook los van elkaar gelopen worden. Het zijn perfecte wandelingen om door het jaar heen stukjes van de twee verdedigingslinies te ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het grootste geheim van Nederland!

Je vindt de route via: wandelnet.nl/waterliniepad.

Voor persinformatie:
patricia.schalkwijk@provincie-utrecht.nl(030) 258 21 67

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl(030) 258 91 11