Watersport stijgt in populariteit onder Nederlanders

Watersporten wordt steeds populairder. Dat blijkt uit een onderzoek van NBTC en Waterrecreatie Nederland. Doel is om meer inzicht te krijgen in het aantal Nederlanders dat aan een vorm van watersport doet in eigen land. Zeilen is de favoriete watersport in de provincie Utrecht.

watersportonderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat 3,4 miljoen Nederlanders in 2021 een vorm van watersport heeft beoefend. Met name sloepvaren, kanoën/kajakken en suppen zijn zeer populaire watersporten. Dit zijn ook de watersporten die door het grootste aantal van de watersportende inwoners van Utrecht worden beoefend.

Watersport trekt jong publiek aan

De meeste watersporten zijn populair onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Dit geldt met name voor surfen (65 procent). Daarnaast zijn waterskiën en suppen ook zeer populair onder de jongeren (resp. 62 procent en 51 procent). Ten opzichte van het onderzoek in 2013 is het aandeel van jongeren bij de meeste watersportvormen gestegen. 

Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna een vijfde van de watersportende Nederlandse huishouden in bezit is van een watersportuitrusting. Dit zijn in totaal 1,4 miljoen huishoudens. Verder blijkt dat ongeveer 700.000 Nederlandse huishoudens de aanschaf van boten en/of watersportuitrustingen in de komende drie jaar overwegen. De interesse is het grootst voor supboards, visuitrusting en sloepen. Ook kano’s, kajaks en kajuitboten zijn in trek.

Het onderzoek is gedaan in heel Nederland maar er is ook een en ander per provincie uitgevraagd. Bijvoorbeeld in welke provincies men de afgelopen drie jaar welke vorm van watersport heeft gedaan. De afgelopen drie jaar is de provincie Utrecht voor de desbetreffende watersport relatief vaak bezocht om te duiken (24 procent), varen met de sloep staat op de tweede plaats (16 procent) en kanoën en kajakken op drie (15 procent).

Corona maakt watersport nog populairder

Corona heeft een extra impuls gegeven aan het beoefenen van watersport. Zo’n 15 procent van alle ondervraagden geeft aan sinds de coronaperiode voor het eerst aan watersport te hebben gedaan. Dit past in de trend van de afgelopen twee jaar waarin steeds meer mensen onze natuur- en recreatiegebieden bezochten.

Het Watersportonderzoek 2021 is uitgevoerd met financiële bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland, Overijssel samen met Marketing Oost en Gastvrij Overijssel, Gelderland en Sportvisserij Nederland.

Voor persinformatie:
miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01