Wie was Hendrika Berendina Bakhuis-Wolters, het eerste vrouwelijke Utrechtse Statenlid?

Bron: Provinciale Staten

De naamdrager van de Bakhuis-Woltersprijs, Hendrika Berendina Bakhuis-Wolters, is voor velen een onbekende vrouw. Ze was het allereerste vrouwelijke Statenlid van Utrecht, ze was lid van de SDAP, de voorloper van de PvdA, en ze deed haar politieke werk ook in de gemeenteraad van Zeist.

Maar wie was zij verder als persoon? Wat heeft ze bereikt in de politiek, zo'n 100 jaar geleden? En welke rol speelt ze in de Utrechtse geschiedenis? Jurylid Nelly Voogt, van de Bakhuis-Woltersprijs 2022, gaat met lokaal historicus en geschiedenisdocent Annet Werkhoven op zoek naar de sporen die deze bijzondere vrouw heeft nagelaten. Daarbij brengen ze een bezoek aan de straat in Zeist waar ze woonde, de plek waar ze samen met haar man begraven ligt en de oude Statenzaal (Achter St. Pieter 200), vlakbij Paushuize.

Wie was Hendrika Berendina Bakhuis-Wolters, het eerste Utrechtse Statenlid?.

Meer informatie

Via www.bakhuiswoltersprijs.nl konden tot en met 6 februari kandidaten voordragen worden voor de Bakhuis-Woltersprijs. De prijs geeft erkenning aan een persoon die zich in de provincie volop inzet voor de maatschappij en voor vrouwenemancipatie in het bijzonder. Een jury maakt op 8 maart, Internationale Vrouwendag, in een speciale uitzending van RTV Utrecht de winnaar bekend.

Heb je vragen over de Bakhuis-Woltersprijs dan kun je contact opnemen met Roel Breet, communicatieadviseur griffie Provinciale Staten, roel.breet@provincie-utrecht.nl, 06 43 24 64 02.