WIJKoken wint prijs voor beste buurtinitiatief provincie Utrecht

WIJKoken uit IJsselstein wint de 'Kern met Pittrofee' in de provincie Utrecht. Door dit project kunnen buurtgenoten tegen kostprijs een heerlijke maaltijd krijgen. De maaltijden worden gemaakt door vrijwilligers. Het buurtinitiatief zorgt voor een ontmoetingsplek in de wijk. Een vakjury en een online publiekstemming bepaalden samen dat WIJKoken als beste werd gekroond. Gedeputeerde Hanke Bruins Slot was jurylid en heeft de prijs uitgereikt tijdens een digitale bijeenkomst.

WIJKoken

Kern met Pit daagt inwoners van de provincie uit om een droom voor hun buurt waar te maken. De provincie vindt het belangrijk dat ook kleine kernen in de provincie vitaal en leefbaar zijn en dat inwoners zelf met initiatieven kunnen komen ter verbetering van hun leefomgeving. Kern met Pit biedt initiatiefnemers informatie, workshops en begeleiding. Dit kan een buurtinitiatief een flinke impuls geven en bijdragen om een project daadwerkelijk te realiseren.

"Kern met Pit levert ontzettend waardevolle projecten op die de leefbaarheid in dorpen en buurten ten goede komt. Inwoners werken gezamenlijk aan het succesvol uitwerken van hun plan en Kern met Pit geeft ze een belangrijk steuntje in de rug. In deze tijd is het extra belangrijk om naar elkaar om te kijken. Het project WIJKoken uit IJsselstein levert daar een goede bijdrage aan."

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot

Uiteenlopende initiatieven

Tijdens de digitale feestelijke bijeenkomst presenteerden Kern met Pitprojecten uit de provincie hun resultaten. Alle veertien genomineerden ontvingen het predicaat Kern met Pit en 1.000 euro voor hun project. Winnaar WIJKoken ging zelfs met 1.500 euro extra naar huis. Zij zullen zich presenteren tijdens de landelijke finale van Kern met Pit en mogen het opnemen tegen winnaars uit andere provincies. De initiatiefnemers uit IJsselstein maken daarmee zelfs nog kans op 3.000 euro voor hun project. De genomineerde projecten in de provincie waren uiteenlopende initiatieven. De initiatiefnemers van de 'Sprookjestuin' uit Soest hebben als doel kinderen te stimuleren om te lezen. Dat gebeurt in een tuin waarin verwondering centraal staat. In Veenendaal draait het deelnemende initiatief om de aanleg van een natuurspeeltuin. In Odijk willen initiatiefnemers het Kerkplein omtoveren tot een groene omgeving.

KNHM

De Kern met Pit verkiezing is een jaarlijkse verkiezing, georganiseerd door KNHM Foundation (Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij) voor buurtprojecten. De provincie Utrecht is partner. Naast deze samenwerking biedt provincie Utrecht verschillende soorten subsidies aan voor buurtschappen en dorpen om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Kijk op Subsidie Agenda Vitaal Platteland.

ruben.kroeze@provincie-utrecht.nl, 06 40 97 18 49

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11