Zorgen om rust in kraamkamer natuur

in Natuur

De lente lonkt en dat betekent dat het broedseizoen in aantocht is. Dit jaar is dat voor boswachters helaas reden tot zorg. De grote drukte die we sinds de coronacrisis in natuurgebieden constateren kan tijdens het broedseizoen namelijk voor problemen zorgen.

Veldleeuwerik

Veldleeuwerik, foto: Harvey van Diek.

Het broedseizoen is hét moment voor dieren om zich voort te planten en hun jongen op de wereld te zetten. In deze periode zijn de ouders en later hun jongen extra kwetsbaar. Het is daarom van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden. Met borden en spandoeken met de tekst 'Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur' vragen boswachters bezoekers van natuurgebieden om rekening te houden met het broedseizoen.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en voldoende afstand belangrijk zijn voor een kersverse gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. De terreinbeheerders vragen bezoekers daarom respectvol met de kraamkamer van Moeder Natuur om te gaan: blijf op de paden, houdt honden aan de lijn en laat geen afval achter. Als mensen zich niet aan deze regels houden, kunnen ze - onbewust - het leefritme van wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte.

Om mensen hier bewust van te maken hangen in veel gebieden daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst 'welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur'. De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten.

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken met tegelijkertijd genoeg ruimte voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op sommige plekken zijn extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen.

Verstoringen het afgelopen jaar

Door de drukte in natuurgebieden het afgelopen jaar ontstonden er steeds meer verstoringen in de natuur. Zo nam het aantal incidenten met loslopende honden toe, werd er meer zwerfafval achtergelaten en zagen boswachters steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen. Hoewel wilde dieren vaak goed weten waar wandelpaden zijn, kunnen zij geen rekening houden met mensen of honden die ze opjagen búiten de paden. In paniek kan een ree zichzelf doodrennen tegen een hek of op een weg. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm genoeg. De kuikens sterven dan in het ei.

Provincie Utrecht

Om onze wettelijke taak rondom de coördinatie van de samenwerking op het gebied van Toezicht en Handhaving in de natuur te vervullen sluit de provincie Utrecht zich aan bij deze actie en verspreiden wij deze boodschap. Want ook in de provincie Utrecht kun je genieten van een aantal mooie natuurgebieden. Wist je dat er in onze provincie maar liefst 41 icoonsoorten voorkomen. Icoonsoorten zijn beschermde en bedreigde planten en diersoorten die extra aandacht vereisen. De grote karekiet, woudaap en veldleeuwerik zijn drie van onze icoonsoorten. Ben je geïnteresseerd in alle 41 icoonsoorten?, bekijk hier de icoonsoorten.

Respectvol genieten

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Door zelf op de paden te blijven, jouw hond aangelijnd te houden én jouw afval mee naar huis te nemen kunnen de dieren in alle rust broeden. Zo hebben de dieren geen last van jou en kan jij blijven genieten van de prachtige natuur die Nederland te bieden heeft. Check voordat je vertrekt naar een natuurgebied ook even de Druktemonitor. De Druktemonitor Utrecht is een online kaart waarop je in één oogopslag een indruk kunt krijgen waar het druk of rustig is in de provincie Utrecht. Onze natuurgebieden zijn ook opgenomen op de druktemonitor. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

Samenwerking

Deze actie is opgezet door boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht (USN) ondersteunt deze actie ook en draagt bij aan het uitdragen van de boodschap 'welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur'. Naast Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten zijn het Utrechts Landschap, Utrecht Particulier Grondbezit (UPG), de Unie van Bosgroepen, Natuurcollectief Utrecht, Landgoed den Treek, Regionale UitvoeringsDienst Utrecht en Provincie Utrecht onderdeel van het USN. De gemeenten Baarn, Rhenen en Soest zijn inmiddels ook aangesloten. Daarnaast worden de politie, Recreatie Midden-Nederland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waterschappen, gemeenten, hengelsportverenigingen en wildbeheereenheden bij het initiatief betrokken. In het USN zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden.

marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl06 18 30 04 72

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11