FUN

17 december 2013
‘Een man met een missie’ zo kun je minister Plasterk wel typeren. Hij moet het kabinetsplan uitvoeren om in 2015 de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen te voegen tot een grote Randstadprovincie met 4,5 mln inwoners en 87 gemeenten.
Een fusie van de Randstadprovincies is geen nieuw idee. Daar zijn al veel rapporten over geschreven en iedere regeringsperiode komt het onderwerp wel een keer op tafel. Er is ook niks mis mee om de vraag te stellen of de schaal van het middenbestuur nog adequaat is voor de bestuurlijke vraagstukken die er zijn. Ook het argument ‘bestuurlijke drukte’ wordt in dat verband vaak genoemd. De provincie Utrecht loopt dan ook beslist niet weg voor het kabinetsvoornemen, maar wil de structuurvraag wel met inhoudelijke argumenten onderbouwd zien.
Vragen
Door de snelheid die minister Plasterk nu kiest, komen een aantal vragen niet aan bod. Bijvoorbeeld wat deze ‘superprovincie’ betekent voor de overige 9 provincies. Is deze combinatie de meest logische of zijn er slimmere indelingen denkbaar. Kunnen we niet beter meteen de kans benutten om het Groene Hart onder 1 bestuur te brengen?
Wat gebeurt er met de waterschappen, op welke termijn gaan de gemeenten naar 100.000+? Allemaal vragen die met elkaar samenhangen. En is het werkelijk zo dat gemeenten, instellingen en bedrijven beter worden bediend door een opgeschaald middenbestuur?
Herindelingsprocedure
Zoals gezegd, Utrecht zet de hakken niet in het zand; we werken actief mee aan de herindelingsprocedure die de minister per januari 2013 opstart. En daarbij gaan we uit van de belangen van de Utrechtse inwoners, instellingen en bedrijven. We toetsen de plannen op inhoud, meerwaarde en draagvlak.
Ik hoop dat de minister de komende tijd de moeite neemt om Utrecht nader te leren kennen. Daarvoor heb ik hem na afloop van ons eerste gesprek op 5 december nog snel een paar A4tjes in de hand gedrukt. Daarin kan hij lezen dat de provincie Utrecht zich al uitsluitend richt op de kerntaken, de komende periode flink afslankt in personeel (van 825 naar 625) en in de toekomst werkt met een kleine begroting die beslist geen ruimte biedt voor activiteiten op ‘andersmans erf’.
Wat mij betreft de allerbeste voorwaarden om bestuurlijke drukte te vermijden...