Schatgraven
6 juni 2013
Er liggen heel veel archeologische geheimen verborgen in de provincie Utrecht. Dat is ook niet verwonderlijk voor een gebied dat vanaf de Prehistorie al drukbevolkt is en een roerige geschiedenis kent. Er is de afgelopen jaren al heel veel moois boven de grond gehaald.
Van een deel van die opgravingen zijn de resultaten te vinden in het provinciaal archeologisch depot . Op 1750 meter plank staan zo’n 5000 dozen die allerlei vondsten bevatten. Een schatkamer voor archeologen en vrijwilligers in de archeologie. Hoewel dit depot geen museum is, kun je het op afspraak wel bezoeken. Vondsten worden ook in bruikleen gegeven voor tentoonstelling of onderzoek. Het is de bedoeling dat de meest interessante vondsten wordt gedigitaliseerd, waardoor ze voor een breed publiek vindbaar zijn.
De provincie heeft een belangrijke rol in de archeologie. Via de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie wordt aan een aantal gebieden extra aandacht besteed, zowel op het gebied van planologische bescherming als stimulering van publieksbereik.Vooral in het gebied van de Romeinse Limes (Utrecht, Houten, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Woerden), Dorestad (Wijk bij Duurstede) en de Utrechtse Heuvelrug (o.a. Rhenen) liggen interessante archeologische vindplaatsen.
Als er ontgrondingsvergunningen worden aangevraagd, dan bepaalt de provincie of archeologisch onderzoek nodig is. Bij de meeste andere vergunningen is het een taak die doorgaans bij gemeenten ligt. Dat levert soms discussies op: agrariërs die dieper willen ploegen dan de plaatselijke voorschriften toestaan, bijvoorbeeld.
De provincie is ook opdrachtgever voor archeologisch onderzoek vooral bij wegenprojecten. Het onderzoek dat op de Grebbeberg is uitgevoerd in het kader van de aanleg van een fietspad langs de N225 heeft bijvoorbeeld veel nieuwe informatie over de slag om de Grebbeberg opgeleverd. Op 8 mei is zelfs een loopgraaf blootgelegd en gedurende één dag opengesteld voor publiek.
In de samenleving is er veel belangstelling voor archeologie. Daarom werken wij samen met terreineigenaren, Landschap Erfgoed Utrecht, Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht en de Archeologische Monumentenwacht. Zij zorgen ervoor dat archeologische vindplaatsen en vondsten behouden blijven en voor publiek toegankelijk worden gemaakt. Maar ook dat mensen weten hoe te handelen bij het aantreffen van (mogelijke) archeologische vondsten.
De waaier helpt daar een handje bij: het laat precies zien wat je moet doen als je iets bijzonders aantreft in de bodem. Er kan namelijk best nog wat bij, op de planken van het provinciaal depot.
Mariëtte Pennarts