BuurtzorgJong: een kijkje in de toekomst
Op uitnodiging van het sociale wijkteam BuurtzorgJong in Stichtse Vecht was ik een ochtend te gast in Maarssenbroek. Het werd een combinatie-bezoek: mee met de professional naar gezinnen waar hulp werd geboden en daarna in gesprek met wethouder en ambtenaren.
Toekomst
Toen ik afscheid nam, voelde het alsof ik een kijkje had genomen in de toekomst. Hopelijk werken vanaf 2015 in alle gemeenten zulke multi-disciplinaire teams!
Met de nieuwe Jeugdwet krijgen gemeenten ruimte en beleidsvrijheid om de ondersteuning van ouders en kinderen vanuit één plek met één budget beter te organiseren. Vernieuwing zal moeten leiden tot daadwerkelijke verbetering voor ouders, voor jeugdigen en voor professionals.
De aanpak
Van BuurtzorgJong is zoals gemeenten de zorg aan kinderen en gezinnen in de toekomst willen organiseren: pragmatisch, deskundig, 1 aanspreekpunt. En ik heb gezien dat het werkt. Een team bestaat uit professionals uit diverse disciplines: een pedagoog, een jeugdhulpverlener, een jeugdmaatschappelijk werker, etc. Vanuit hun specialisme werken zij met een brede opdracht. Met een alleenstaande moeder wordt niet alleen de huisvesting, maar ook de schuldhulpverlening en de rouwverwerking van het jonge kind besproken en aangepakt. Cliënten blijven zelf in control: er gaat niets buiten hen om en ze worden gestimuleerd om zaken zelf te regelen. Als de hulpverlener van BuurtzorgJong een gezin niet (meer) verder kan helpen, worden anderen erbij gehaald.
Wat mij opviel is dat in veel situaties werkloosheid een rol speelt. (Uit onderzoek blijkt zelfs dat in 40% van de casussen werkloosheid aan de orde is). Het is daarom jammer dat de samenwerking met een instelling als UWV moeizaam is. Daar moet beslist nog flink aan worden getrokken!
Praktijk
In het nagesprek met wethouder en ambtenaren viel op dat de gemeente veel ruimte laat aan de mensen van het zorgteam. Met BuurtzorgJong is een concept gekozen, dat zich in de praktijk bewijst. Ik hoop dat alle wijkteams volgens deze filosofie worden opgezet. Via de Utrechtse experimenteerregelingkunnen gemeenten nu al professionals van Utrechtse jeugdzorginstellingen overnemen voor hun wijkteams. Daarmee slaan we 2 vliegen in een klap: gemeenten kunnen versneld starten met hun lokale jeugdbeleid. En zorginstellingen kunnen hun deskundige personeel overhevelen naar de nieuwe werksituatie. Daarmee voorkomen zij hoge frictiekosten door eventueel gedwongen ontslagen.
De wijkteams zijn overal volop in ontwikkeling. Mooi om te zien dat deze aanpak werk: BuurtzorgJong bewijst het.

Mariëtte Pennarts

Mariëtte Pennarts is gedeputeerde Cultuur, Jeugdzorg, Bestuur, Communicatie en Strategie. Zij heeft een achtergrond in communicatie en marketing...