Gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg
In de provincie Utrecht nemen gemeenten niet alleen al de jeugdzorgtaken over, maar ook de bijbehorende verantwoordelijkheid. Een goede zaak!
Afsprakenset
De regio's Eemland en Utrecht hebben als eersten de ‘afsprakenset jeugdzorg' ondertekend. In september volgt de ondertekening van de regio's West, Zuid-Oost en Lekstroom.
Wat betekent dit precies?
Gemeenten uit deze twee regio's zijn vanaf nu medeverantwoordelijk voor jeugdzorg en werken al samen met aanbieders van Jeugd & Opvoedhulp en Bureau Jeugdzorg, als ware het 2015. Medewerkers van Bureau Jeugdzorg en de zorgaanbieders nemen nu al deel aan de wijk- of buurtteams. Gemeenten kunnen op deze manier alvast hun lokale teams samenstellen en professionals doen alvast ervaring op met de nieuwe werkwijze. In de afspraken wordt goed aangesloten bij de uitgangspunten van de transitie. Dat zie je ook terug in de doelstellingen:
- Versterking van de lokale basisvoorzieningen
- Ambulante ondersteuning vanuit de wijk- en buurtteams
- Balans tussen ambulante zorg (zoveel mogelijk vanuit de wijkteams) en betrekken van specialistische zorg waar nodig
- Flexibiliteit in inzet zorg (maatwerk)
- Regie ligt bij het wijkteam; in afstemming met Bureau Jeugdzorg met betrekking tot het verlenen van de juiste hulp en de borging van de veiligheid.
- De uitvoering van de zorg gebeurt zoveel mogelijk vanuit de teams. Dit betekent een verschuiving van een deel van de huidige geïndiceerde zorg door jeugdzorginstellingen naar de generalistisch werkende wijkteams.
Nieuwe wethouders
Na de gemeentelijke verkiezingen zijn er in onze provincie 22 nieuwe wethouders op het dossier Jeugd gekomen. Aan hen de uitdaging om de gemeenteraad te betrekken bij de besluiten die ervoor moeten zorgen dat er op 1 januari 2015 een lokaal zorgsysteem beschikbaar is. En om actief te investeren in intergemeentelijke samenwerking. Lokaal wat kan, regionaal wat moet, is het motto. In de praktijk betekent dat dat gemeenten veel samen optrekken om de inkoop van zorg, het meten van resultaten en het delen van risico's met elkaar te regelen. Dat gebeurt in de vorm van regio's. Daarvan hebben we er 6 in deze provincie.
De meeste wethouders waren aanwezig bij onze conferentie Jeugdzorg InZicht (pdf) op 5 juni. Zo'n 400 partners uit de Utrechtse jeugdzorg spraken toen met elkaar over de transitie van jeugdzorg naar gemeenten in 2015. Een van de onderdelen was een crisissimulatie onder leiding van deskundigen. De bestuurders werden geconfronteerd met een levensechte situatie in een wijk. Vanuit verschillende rollen probeerden we een crisis het hoofd te bieden en te leren van wat er voorvalt om in de toekomst goed voorbereid te zijn. Dit soort crisissimulaties wordt vaker gedaan door partijen die met veiligheid te maken hebben. Uniek is dat dit nu ook in de jeugdzorg gebeurt. Door praktijkvoorbeelden leren we van elkaar.
Aan het eind van de conferentie sprak prof. Derk Loorbach, deskundig op het gebied van transities. Hij hield zijn publiek voor dat bij transities chaos onvermijdelijk is. Ik zet me er echter 100% voor in om dat in de provincie Utrecht tot het minimum te beperken! Samenwerking is daarbij cruciaal. Zo kunnen we bereiken dat er een effectief aanbod blijft van zorg die zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en behoeften van kinderen en hun ouders. Dat gemeenten nu al de stap zetten om te werken volgens het toekomstconcept is daarin een belangrijke stap.

Mariëtte Pennarts

Mariëtte Pennarts is gedeputeerde Cultuur, Jeugdzorg, Bestuur, Communicatie en Strategie. Zij heeft een achtergrond in communicatie en marketing...