Geen giftige benzeendamp meer op Amsterdam-Rijnkanaal in provincie Utrecht
Schepen mogen geen giftige benzeendamp meer lozen als ze door de provincie Utrecht varen. Dat komt door onze nieuwe provinciale milieuverordening die vanaf 1 maart a.s. van kracht is.
Benzeendamp is slecht voor het milieu en schadelijk voor de volksgezondheid. Om een indruk te geven: op het Amsterdam-Rijnkanaal varen 100.000 schepen per jaar. Onderzoek laat zien dat er te vaak restdampen van benzeen of aanverwante stoffen worden ontgast door passerende schepen. Dat is slecht voor de mensen die langs de vaarwegen wonen, maar ook voor de mensen die op deze schepen werken. Benzeen is een kankerverwekkende stof. Als je er teveel van inademt wordt je duizelig en misselijk. Langdurige blootstelling kan leukemie als gevolg hebben.
Het is het beste als het ontgassingsprobleem nationaal of zelfs internationaal wordt opgelost. Maar bij gebrek aan daadkracht bij het ministerie van I&M is er actie ondernomen door provincies. Inmiddels geldt een verbod op ontgassen door binnenvaartschepen in Brabant, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Maar ook andere provincies zijn van plan een verbod op te leggen. Gelderland zal 1 juli volgen. Het voordeel van een nationaal verbod is dat hiermee de verladers (dat zijn de grote (petro-)chemische opdrachtgevers) worden aangepakt. Met deze regionale aanpak zijn het de vervoerders die de bekeuring krijgen. Daarom blijven we ons als provincies ook inzetten voor een nationaal of Europees verbod na 2018.
Hoewel door beter plannen van de vracht het aantal benzeenontgassingen fors minder kan, is het soms toch nodig om de scheepstanks reinigen. Daarvoor zijn er varende ontgassingsinstallaties. Die zijn er al in Moerdijk en Rotterdam. De haven van Amsterdam zal snel volgen. Niet alleen de provincies zijn daar blij mee, ook de scheepvaartbranche zelf. Want iedereen wil dat het ontgassen snel verleden tijd is. Daar is alleen wel wat druk voor nodig..
