Subsidie voor delen kennis aan landbouwers 2018 (POP3)
POP staat voor PlattelandsOntwikkelingsProgramma. POP3, periode 2014-2020, stimuleert innovatieve en milieuvriendelijke landbouw, die tegelijk concurrerend is.
Voor het thema “Versterken van innovatie, verduurzaming en concurrentiekracht” is de provincie is op zoek naar projecten die nieuwe kennis en innovatieve maatregelen onder de aandacht brengen van grote groepen landbouwondernemers via trainingen, workshops, ondernemers coaching en demonstraties. De provincie wil zo bijdragen aan een bredere kennisverspreiding om daarmee de landbouw concurrerender en duurzamer te maken.
Onderwerpen die in Utrecht spelen zijn het behoud en het versterken van een economisch rendabele bedrijfsvoering, in het geval van schaalvergroting van landbouwbedrijven die beter laten afstemmen op de kwaliteit van het landschap, het versterken van de duurzaamheid en een aantrekkelijke leefomgeving en het versterken van de relatie tussen platteland en stad. Ook actuele onderwerpen zoals circulariteit (bijvoorbeeld kringlooplandbouw), klimaatverandering, natuurinclusieve landbouw (biodiversiteit in landbouwgebieden) en omgaan met bodemdaling in het veenweidegebied willen we onder de aandacht brengen.
Zo sluit deze openstelling aan op een breed spectrum aan onderwerpen waar landbouwondernemers mee worstelen of mee aan de slag willen gaan. Belangrijk om geselecteerd te worden als aanvrager (kennisaanbieder) is dat het om een project gaat dat gericht is op nieuwe kennis, dat het project zeer effectief is in het bereiken van landbouwondernemers en dat het goed georganiseerd en uitgevoerd wordt.
![]() |
“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”. |
Status Subsidieregeling
Aanvullende informatie voor aanvragers
Vraag en antwoord
- U dient uw aanvraag in via het digitale loket van van POP3 webportal. U maakt hierbij gebruik van een volledig ingevuld format projectplan, vergezeld van de van toepassing zijnde bijlagen. Hiervoor dienen door de provincie Utrecht verstrekte vaste formats te worden gebruikt.
- Uw aanvraag wordt door een externe adviescommissie beoordeeld aan de hand van 4 selectiecriteria (mate van effectiviteit, mate van innovativiteit, kosteneffectiviteit en haalbaarheid).
- Uw aanvraag wordt binnen maximaal 22 weken afgehandeld na de sluitingsdatum op 24 augustus 2018. Het uiteindelijk besluit wordt door de provincie genomen op basis van het advies van de externe adviescommissie.
Via een persoonlijke omgeving op de website POP3 webportal kunt u de voortgang van uw aanvraag volgen.
- een begroting van de kosten van de activiteit met een toelichting;
- een financieringsplan van de kosten van de activiteit;
- een opgave van subsidies of vergoedingen die voor dezelfde activiteiten bij andere bestuursorganen, private organisaties of personen zijn aangevraagd, onder vermelding van de stand van zaken daarvan;
- een overzicht van de bijdrage van deelnemers;
- een projectplan waarin tenminste is opgenomen:
- a. de doelstellingen van het project;
- b. een probleemanalyse waaruit onder andere de noodzaak van het project en de ter uitvoering van het project te maken kosten blijkt;
- c. de wijze van uitvoering van het project;
- d. de wijze waarop de resultaten van het project worden getoetst;
- e. de verwachte realisatietermijn van het project;
- f. de verwachte resultaten van het project;
- g. een overzicht van de bijdrage van deelnemers.
- curriculum vitae van het personeel waarvan voorzien is dat zij de kennisoverdrachtsdiensten gaan leveren.
De openstellingsperiode loopt van 19 juni tot en met 24 augustus 2018.
De subsidie wordt verstrekt aan degene die de opleiding of andere vorm van kennisoverdracht of voorlichting levert. De aanvrager zal aantoonbaar over voldoende gekwalificeerd en getraind personeel moeten beschikken om de activiteit uit te voeren waarbij minimaal de aanvrager zelf of een medewerker bij de aanvrager in loondienst de kennisoverdrachtdiensten en voorlichtingsdiensten aan gaat bieden. Ook zal het personeel moeten beschikken over een afgeronde opleiding op ten minste MBO-niveau en drie jaar relevante werkervaring, waaronder relevante werkervaring binnen drie jaar voorafgaand aan de datum van de aanvraag. Binnen dezelfde termijn van 3 jaar zal de aanvrager moeten kunnen aantonen minimaal één relevante training of opleiding genoten te hebben.
Uw aanvraag wordt door een externe adviescommissie beoordeeld aan de hand van 4 selectiecriteria (mate van effectiviteit, mate van innovativiteit, kosteneffectiviteit en haalbaarheid).
Er wordt minimaal € 75.000 en maximaal € 350.000 verstrekt. De subsidie bedraagt daarnaast 80% van de subsidiabele kosten voor de projectactiviteiten. Een deel van de kosten zal daarom door een private bijdrage bijeengebracht moeten worden. Bijvoorbeeld door de deelnemers zelf. Een begroting hiervoor, opgebouwd uit het aantal deelnemers en het tarief per deelnemer moet vooraf worden aangeleverd.
Vragen of hulp nodig?
Voor meer informatie kunt u e-mailen naar: subsidies@provincie-utrecht.nl.
Kijk voor onze algemene contactgegevens op de pagina Contact.
Formulieren
U dient via het de POP3 Webportal uw aanvraag in.
Hiervoor dient u te beschikken over E-herkenning of DigiD wachtwoord. Een handleiding voor het digitaal indienen in het webportaal treft u daarop aan.
- Bijlage 1) POP3 2018 Kennisoverdracht Format Projectplan (docx, 756 kB)
- Bijlage 2) POP3 2018 Kennisoverdracht Format Projectbegroting (xlsx, 3,2 MB)
- Bijlage 3) POP3 Format Samenwerkingsovereenkomst (pdf, 293 kB)
- Bijlage 4) Machtigingsformulier intermediair (pdf, 297 kB)
- Bijlage 5) MKB-verklaring (pdf, 229 kB)
- Bijlage 6) Handboek POP3 voor aanvragers (definitieve versie, juni 2018) (pdf, 398 kB)
- Bijlage 7) handreiking subsidieproces POP3 (pdf, 637 kB)
- Bijlage 8) gids proportionaliteit 1e herziening april 2016 (pdf, 346 kB)