Agenda Vitaal Platteland
Status: U kunt nu subsidie aanvragen
Aanvraagperiode: -
Aanvragen kan tot 31 december 2021 Voor kleine landschapselementen (KLE) kan er subsidie aangevraagd worden van 1 februari t/m 30 juni 2021.
Een mooi en beleefbaar landelijk gebied is belangrijk, zeker in een drukbevolkte provincie als Utrecht. Met het programma Agenda Vitaal Platteland worden natuur, landschap, cultuurhistorie, landbouw, recreatie en leefbaarheid versterkt.
-
Subsidie kan worden aangevraagd door verschillende doelgroepen per thema:
Thema natuur en water: Artikel 2.2. Communicatie, educatie en onderzoek ten behoeve van natuur en landschap: een ieder.
Thema Landschap en Cultuurhistorie; Artikel 3.2. Stimulering aanleg en herstel van kleine landschapselementen: de agrarische collectieven Gebiedscoöperatie Rijn Vecht en Venen U.A., Agrarische Natuur en Landschapsvereniging De Lopikerwaard e.o., Collectief Eemland, Coöperatie Agrarisch Natuurbeheer Utrecht Oost U.A., Vereniging Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Rijn en Gouwe Wiericke, Collectief Alblasserwaard Vijfheerenlanden Coöperatie U.A. voor zover bestaande uit rechtspersonen of natuurlijke personen die zeggenschap hebben over een terrein krachtens eigendom of erfpacht.
Thema Landschap en Cultuurhistorie; Artikel 3.3. niet-productieve investeringen agrarische natuur: collectief voor agrarisch natuurbeheer werkzaam in de provincie Utrecht.
Thema Sociaaleconomische vitaliteit; Artikel 4.2.1. Leefbaarheid en kleine kernen: natuurlijke personen en publieke- en private rechtspersonen met uitzondering van grote ondernemingen, niet zijnde kleine of middelgrote ondernemingen. Relatie stad en platteland: eigenaren van landbouwbedrijven, samenwerkingsverbanden van/voor landbouwbedrijven en private rechtspersonen die aantoonbaar kennis en kunde hebben om landbouwbedrijven op dit gebied te ondersteunen.
Thema Sociaal economische vitaliteit; Artikel 4.3.4. Boerderijeducatie: eigenaren van landbouwbedrijven; samenwerkingsverbanden van/voor landbouwbedrijven; private rechtspersonen die aantoonbaar kennis en kunde hebben om landbouwbedrijven op dit gebied te ondersteunen.
Thema Sociaal economische vitaliteit; Artikel 4.4.1. Ontwikkeling en samenhang toeristische overstappunten (TOP’s): een ieder
Thema Sociaal economische vitaliteit; Artikel 4.4.2. Samenhang en publieksbereik regionale routenetwerken: een ieder.
Thema Sociaal economische vitaliteit; Artikel 4.4.3 Recreatiebanken: een ieder.
-
Thema natuur en water:
het ontwikkelen en aanbieden van communicatie uitingen; het ontwikkelen en uitvoeren van educatieve projecten;het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten die bijdragen aan de versterking van draagvlak voor natuurbeleid;het uitvoeren van natuur- en landschapsgericht onderzoek; het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten die bijdragen aan de beleving van natuur.Thema Landschap en cultuurhistorie;
1. aanleg en herstel kleine landschapselementen: aanleg en herstel van landschapselementen binnen het leefgebied droge dooradering, zoals begrensd in het natuurbeheerplan; aanleg en herstel van landschapselementen binnen de als natuur begrensde gebieden in het natuurbeheerplan.
2. niet-productieve investeringen agrarische natuur: herstel-, inrichtings- of innovatieve beheermaatregelen voor natuur, landschap en biodiversiteit ten behoeve van de uitvoering van een afgegeven of nog af te geven subsidiebeschikking agrarisch natuurbeheer op basis van de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Utrecht 2016.
Thema Sociaal economische vitaliteit;
1. leefbaarheid en kleine kernen:
- het in stand houden van basisvoorzieningen in geval van marktfalen;
- het uitvoeren van activiteiten ter bevordering van de sociale cohesie in de kleine kernen;
- het versterken van de organisatie van culturele en/of gemeenschappelijke activiteiten.
2. relatie stad en platteland: activiteiten die gericht zijn op het versterken van de relatie tussen platteland en stad via boerderijeducatie waarbij kinderen kennis maken met de voedselproductie op het landbouwbedrijf.
3. Recreatie: activiteiten gericht op ontwikkeling en samenhang toeristische overstappunten (TOP's) of inrichting Recreatie om de Stad Utrecht of samenhang en publieksbereik regionale routenetwerken.
-
De voorwaarden waaronder subsidie wordt verleend is afhankelijk van het onderdeel uit de verordening waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Check hiervoor de Verordening.
-
De hoogte van de subsidie en het maximale subsidiebedrag zijn afhankelijk van het onderdeel uit de verordening waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Check hiervoor de Verordening.
-
Voordat u subsidie aanvraagt is het goed te onderzoeken of u tot de doelgroep behoort, of uw project aan de criteria voldoet en welke bijlagen u bij uw aanvraag moet voegen. Hier leest u meer over het aanvragen van subsidie.
Als subsidie wordt verleend ontvangt u een verleningsbeschikking. Wat u moet doen na de verleningsbeschikking leest u hieronder.
-
U heeft subsidie aangevraagd en een verleningsbeschikking ontvangen. Afhankelijk van de subsidie of het subsidiebedrag zijn er verplichtingen waaraan u moet voldoen. Bijvoorbeeld bij wijzigingen in het project dient u de provincie op de hoogte te stellen of na het realiseren van een project dient een gereedmelding of een vaststellingsverzoek in te dienen. Wat u hierover moet weten, kunt u hier lezen.
-
Wilt u weten of uw project in aanmerking komt voor subsidieverlening? Of wilt u advies bij het aanvragen? Hiervoor kunt u contact opnemen met Mark Boerman van de provincie Utrecht via: mark.boerman@provincie-utrecht.nl of 06 36 19 45 71.