Aardkundige waarden en monumenten

De aardkundige waarden vertellen het verhaal over het ontstaan van ons landschap. De bodem en het landschap van de provincie Utrecht zijn ontstaan in een periode van vele tienduizenden jaren. Landijs, de wind, rivieren en de zee hebben hun sporen nagelaten. Daar waar deze sporen nog duidelijk zichtbaar zijn, wordt gesproken van aardkundige waarden. Een aantal bijzondere en unieke aardkundige waarden in de provincie Utrecht zijn benoemd als aardkundig monument.
Meer over Aardkundige waarden en monumenten
De aardkundige waarden zijn soms zeer opvallend, zoals de Grebbeberg bij Rhenen en de Lange en Korte Duinen bij Soest. Bij andere aardkundige waarden is het reliëf beperkter.
Denk hierbij aan dekzandruggen, die zijn gevormd door de wind in de laatste ijstijd. Of aan oude rivierbeddingen, die gevormd zijn door de voorlopers van de huidige Rijn. De provincie heeft de aardkundige waarden in kaart gebracht. Via de interactieve kaart aardkundige waarden is hierover veel achtergrondinformatie te vinden.
De processen die de Utrechtse bodem hebben gevormd zijn in de meeste gevallen al lang niet meer actief. Het bodemreliëf en de bodemopbouw geven informatie over hoe het landschap in het verre verleden is gevormd. Ze zijn kwetsbaar en onvervangbaar.
De aardkundige waarden beschermen we via het ruimtelijke beleid in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Bij ruimtelijke ontwikkelingen moeten de aardkundige waarden zo goed mogelijk worden beschermd.
Aardkundige waarden
