Agenda Vitaal Platteland

Een krachtig en vitaal landelijk gebied, met een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie, landschap en recreatie. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen. Daar werkt de provincie aan. De Agenda Vitaal Platteland (AVP) is daarbij een belangrijk middel.
Meer over Agenda Vitaal Platteland
De provincie Utrecht werkt met veel verschillende partners samen om de Agenda Vitaal Platteland (AVP) uit te voeren.
AVP-gebiedscommissies
Er zijn AVP-gebiedscommissies voor het westelijke en het oostelijke deel van de provincie (pdf, 1,7 MB). Het gaat om de gebiedscommissie Utrecht-West en de Gebiedsraad O-gen. Deze gebiedscommissies voeren een gebiedsprogramma uit, dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.
In de gebiedscommissies zitten vertegenwoordigers vanuit de regio, zoals bijvoorbeeld wethouders, agrariërs, natuurbeschermers en waterschapsbestuurders. Ze zorgen voor draagvlak voor de realisering van de doelen en ambities van de provincie. Ook zorgen ze ervoor dat de ideeën uit het gebied en de wensen van de provincie tegelijk kunnen worden uitgevoerd.
AVP-programmabureaus
Elke gebiedscommissie heeft een programmabureau, dat de commissie faciliteert en zorgt voor de daadwerkelijke uitvoering van projecten uit het gebiedsprogramma.
Digitaal magazine en voortgangsrapportage
De provincie Utrecht werkt samen met de Gebiedscommissie Utrecht-West en Gebiedscoöperatie O-gen aan een vitaal Utrechts platteland. Bekijk de twaalf meest aansprekende voorbeelden in ons nieuwste magazine.
Wie meer wil weten van alle projecten in het programma Agenda Vitaal Platteland, kan ook de voortgangsrapportage 2016-2017 (pdf, 2,6 MB) lezen.
Video's
Downloads
- Voortgangsrapportage Agenda Vitaal Platteland 2016-2017 (pdf, 2,6 MB)
- Meerjarenprogramma AVP 2016-2019 (pdf, 520 kB)
- Gebiedsprogramma Utrecht-West 2016-2019 (pdf, 4,5 MB)
- Gebiedsprogramma Gebiedscoöperatie O-gen 2016-2020 (pdf, 1,5 MB)
- Gebiedsprogramma Gebiedscoöperatie O-gen 2016-2020_Projectenboek (pdf, 889 kB)
Nieuws

Agrariër: bodemmeter levert tijdswinst en betere mestbenutting op
Het melkveebedrijf van Jan Graveland ligt in de polder Ruige Weide in Oudewater. Op zijn 26,5 hectare grasland staan 60 melkkoeien. Samen met nog zo’n 70 andere agrariërs doet hij nu een jaar mee aan een proef met bodemmeters die de temperatuur van de bodem meten.

Subsidie voor instandhouding Oostelijke Vechtplassen
De provincie is op zoek naar projecten die bijdragen aan de instandhouding van het Natura 2000 gebied Oostelijke Vechtplassen. Het gaat daarbij specifiek om niet-productieve investeringen voor hydrologische, inrichtings- en natuurherstelmaatregelen die bijdragen aan het landelijke Programma aanpak stikstof (PAS). U kunt uw project indienen tot en met 29 maart 2019.

GS sturen Samenwerkingsagenda Landbouwvisie naar Provinciale Staten
GS hebben de Samenwerkingsagenda Landbouwvisie aan Provinciale Staten gestuurd. Die praten daarover in de laatste Statenvergadering voor de verkiezingen, op 18 februari. In de Samenwerkingsagenda hebben GS de doelen van de eind september vastgestelde Landbouwvisie verder geconcretiseerd.

Subsidies voor leefbaarheidsinitiatieven
De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat ook de kleine kernen in de provincie vitaal en leefbaar zijn. Omdat de inwoners van deze dorpen en buurtschappen het beste weten wat er nodig is, heeft de provincie verschillende soorten subsidies die inwoners met een goed idee voor hun buurt helpen om dat idee tot bloei te laten komen.
Contact
Secretariaat van de beleidsafdeling
T: (030) 258 90 18
E: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl