Beheer van wegen en paden

Om ervoor te zorgen dat u als automobilist of fietser vlot en veilig de wegen berijdt, beheert en onderhoudt de provincie Utrecht 300 kilometer weg. Zij inspecteert haar wegen, parallelwegen en fietspaden drie keer per week. Het onderhoud betreft asfalt, bermen, bomen, wegverlichting, verkeerslichten, uitzicht van uitritten en bestrijding van de eikenprocessierups. In de winter doet de provincie aan gladheidbestrijding.
Meer over beheer van wegen en paden
Om te controleren of verkeerslichten goed werken, zijn de meeste stoplichten via regelkasten langs de weg aangesloten op een verkeerscentrale. Vanuit deze centrale kan op afstand worden ingegrepen, bijvoorbeeld bij calamiteiten. U herkent de regelkasten aan de sticker met daarop het provincielogo en een telefoonnummer dat u kunt bellen om storingen door te geven. De verkeerscentrale heeft ook voorzieningen om de wegverlichting en maximum snelheden te controleren.
BRIK: Bijzondere Realisaties Intelligente Koppelingen
We maken het allemaal wel eens mee: je rijdt op de provinciale weg met een aantal auto's, het licht springt op rood en dan moet je met zijn allen wachten voor één of twee auto's die van de zijweg komen. De groene golf is een oplossing daarvoor, waarbij je op de hoofdroute door groen kunt rijden bij een serie kruispunten achter elkaar. Nadeel van de groene golf is dat de wachttijden voor de zijrichtingen soms erg hoog oplopen. Er is nu een oplossing, die de voordelen van een groene golf combineert met het beperken van de wachttijd voor het zijverkeer.
Communicerende kruispunten
De nieuwe software BRIK koppelt de verschillende kruispunten die met elkaar moeten communiceren. De eerste verkeersregelinstallatie is de versturende VRI, de volgende de ontvangende VRI. De versturende VRI geeft een status door die de volgende VRI verwerkt en op zijn beurt weer doorzet. De ontvangende VRI bepaalt op basis van de ontvangen informatie welke groep van voertuigen hij als een ‘peloton' definieert. Dit ‘peloton' bestaat altijd uit een maximaal aantal voertuigen op basis waarvan de groentijd wordt bepaald. Bij elke kruispunt wordt opnieuw bekeken of er ‘pelotons' waargenomen kunnen worden. Op basis van het aantal voertuigen in het ‘peloton' wordt bepaald welke mate van prioriteit er aan het ‘peloton' wordt toegekend, hiertoe zijn verschillende prioriteitenniveaus mogelijk. Het is wel van belang dat de wachttijden voor de zijrichtingen niet te lang worden. Daarom is in de software een limiet ingesteld aan deze wachttijden.
Proeflocatie De Bilt
De N237 bij de Bilt is uitgekozen als proeflocatie voor de nieuwe software. Het is gebleken dat de kans dat je moet stoppen voor een verkeerslicht met 25% is afgenomen. De weg is gebruikersvriendelijker en de doorstroming is verbeterd. De N237 was nogal een uitdaging omdat daar veel bussen rijden, die de verkeerslichten beïnvloeden. Toch is met de nieuwe software gebleken dat er meer verkeer sneller verwerkt wordt.
Subsidies en vergunningen
Downloads
- Duurzaam Veilig(e) Wegen, januari 2009 (pdf, 932 kB)
- Werkprotocollen implementatie gedragscode provinciale infrastructuur (pdf, 941 kB)
- Natuurwaardenkaart voor bestendig beheer en onderhoud (pdf, 82 MB)
- Toelichting natuurwaardenkaart (pdf, 2,2 MB)
- Gedragscode provinciale infrastructuur (pdf, 1,3 MB)
- Waarnemingsformulier implementatie gedragscode provinciale infrastructuur (pdf, 1,4 MB)
Klachten over wegbeheer?
Meld uw klacht via het klachtenformulier.
Contact
Secretariaat van de afdeling Wegen.