Bodemverontreiniging

Sinds 1987 is iedereen verplicht een nieuwe bodemverontreiniging te voorkomen en deze te verwijderen als er toch verontreiniging optreedt. De aanpak van bodemverontreiniging wordt geregeld in de Wet Bodembescherming. Wanneer bij het huidige gebruik sprake is van onaanvaardbare humane, ecologische en/of verspreidingsrisico’s, dient de bodemverontreiniging zo spoedig mogelijk door de verantwoordelijke partij te worden aangepakt. In het Convenant bodem- en ondergrond 2016-2020 staan afspraken tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen over de aanpak hiervan. De provincie heeft voor haar taken een provinciaal uitvoeringsprogramma bodem opgesteld.
Meer over Bodemverontreiniging
Bedrijfsterreinen
Om het saneren van verontreinigde bedrijfsterreinen te stimuleren, heeft de overheid financiële regelingen ontworpen. De basis daarvoor is te vinden in het Besluit Financiële bepalingen bodemsanering 2005. Er zijn vier financiële stimuleringsregelingen:
- Bedrijvenregeling
Dit is een subsidie voor alle ernstige gevallen van bodemverontreiniging ontstaan vòòr 1975. Eigenaren en erfpachters van in gebruik zijnde en blijvende bedrijfsterreinen konden zich tot 1 januari 2008 hiervoor aanmelden. Bij het Loket, thema Subsidies op deze website staat meer informatie over de bedrijvenregeling. - Draagkrachtregeling
Deze regeling is ingesteld om zoveel mogelijk te voorkomen dat gezonde bedrijven failliet gaan door een verplichte bodemsanering. Als u denkt in aanmerking te komen voor de draagkrachtregeling, kunt u contact opnemen met de provincie via youri.den.otter@provincie-utrecht.nl. - Bosatex
Ondernemers in de textielreinigingsbranche dragen het probleem van een verontreinigde bodem over aan de Stichting Bosatex. Deze zorgt vervolgens voor een professionele en efficiënte aanpak. Zie www.bosatex.nl voor meer informatie. - Cofinanciering
Stimuleringsregeling voor ernstige gevallen van bodemverontreiniging ontstaan vòòr 1987. Deze regeling is ondergebracht bij Stichting Bodemcentrum.
Eigenaren/erfpachters
Provincie Utrecht heeft een financiële regeling als stimulans voor het saneren van verontreinigde terreinen met een woonbestemming. Bent u een eigenaar/erfpachter van een perceel waar u zelf woonachtig bent en wilt u de aanwezige sterke bodemverontreiniging saneren? Dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie. De subsidie wordt verstrekt in de vorm van een bijdrage in de saneringskosten. Bij het Loket, thema Subsidies op deze website staat meer informatie over de subsidieregeling voor eigenaren/erfpachters.
Gemeenten
Provincie Utrecht heeft een financiële regeling voor niet-rechtstreekse gemeenten om ze te stimuleren verontreinigde terreinen binnen de rode contour van hun gemeente te saneren. Wil uw gemeente een sterk verontreinigde bodem, die (mogelijk) risico’s voor de mens, milieu of een verspreidingsrisico veroorzaakt, laten onderzoeken of saneren? Of wilt u deze bodemverontreiniging(en) gebiedsgericht aanpakken? Dan kunt u in aanmerking komen voor een subsidie bodemsanering aan gemeenten. Let er wel op dat er wordt gewerkt met een tendersysteem. U kunt jaarlijks tot 1 april meedoen aan de tender voor het daaropvolgende jaar. Er wordt altijd maar een bepaald percentage van het onderzoek en/of de sanering gesubsidieerd. Bij het Loket, thema Subsidies op deze website staat meer informatie over de subsidieregeling voor gemeenten.
Contact
Secretariaat afdeling Bodem en Water
T: (030) 258 90 11
E: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl