Bodemverontreiniging

Sinds 1987 is iedereen verplicht een nieuwe bodemverontreiniging te voorkomen en deze te verwijderen als er toch verontreiniging optreedt. De aanpak van bodemverontreiniging wordt geregeld in de Wet Bodembescherming. Wanneer bij het huidige gebruik sprake is van onaanvaardbare humane, ecologische en/of verspreidingsrisico’s, dient de bodemverontreiniging zo spoedig mogelijk door de verantwoordelijke partij te worden aangepakt. In het Convenant bodem- en ondergrond 2016-2020 staan afspraken tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen over de aanpak hiervan. De provincie heeft voor haar taken een provinciaal uitvoeringsprogramma bodem opgesteld.
Meer over Bodemverontreiniging
De provincie Utrecht heeft een aanpak opgesteld om de risico’s van lood in de grond te beheersen. Verspreid door Nederland zit in meer of mindere mate lood in de bodem en dat vormt een potentieel gezondheidsrisico voor jonge kinderen.
In de provincie Utrecht komt dit voor in een aantal gebieden. In het gepresenteerde handelingskader diffuus lood (pdf, 1,7 MB) zet de provincie in op voorlichting van inwoners over risico’s en hygiënemaatregelen, advisering aan beheerders van speelplekken en het verstrekken van subsidie aan gemeenten om hun lokale aanpak vorm te geven.
De bodem is weliswaar een stuk schoner dan vroeger, maar toch is de grond nog niet overal schoon. In opgehoogde veenweidegebieden, oude binnensteden en locaties met lintbebouwing wordt regelmatig een hoger gehalte lood gemeten. Dit zijn de zogenoemde aandachtsgebieden voor diffuus lood. Lood kan een nadelig effect hebben op kinderen als ze gronddeeltjes met lood inslikken. Het ‘handelingskader diffuus lood in de bodem’ geeft richting aan de beheersing van deze risico’s.
Meer in detail weten wat de provincie doet en wat u zelf kunt doen om de risico’s van diffuus lood te beheersen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over lood in de bodem.
Contact
Secretariaat afdeling Bodem en Water
T: (030) 258 90 11
E: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl