Bodemverontreiniging

Sinds 1987 is iedereen verplicht een nieuwe bodemverontreiniging te voorkomen en deze te verwijderen als er toch verontreiniging optreedt. De aanpak van bodemverontreiniging wordt geregeld in de Wet Bodembescherming. Wanneer bij het huidige gebruik sprake is van onaanvaardbare humane, ecologische en/of verspreidingsrisico’s, dient de bodemverontreiniging zo spoedig mogelijk door de verantwoordelijke partij te worden aangepakt. In het Convenant bodem- en ondergrond 2016-2020 staan afspraken tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen over de aanpak hiervan. De provincie heeft voor haar taken een provinciaal uitvoeringsprogramma bodem opgesteld.
Meer over Bodemverontreiniging
Gedeputeerde Staten hebben op 1 maart 2016 het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Bodemconvenant 2016 t/m 2020 (pdf, 1 MB) vastgesteld. Met dit uitvoeringsprogramma wordt invulling gegeven aan de afspraken die het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben gemaakt in het Convenant Bodem en Ondergrond 2016 t/m 2020. Dit Bodemconvenant is op 17 maart 2015 door de vier partijen ondertekend en bevat doelstellingen voor het saneren, beheren en gebruiken van de bodem en de ondergrond.
In het uitvoeringsprogramma staan onze werkzaamheden beschreven voor de periode van 2016 tot en met 2020 voor onder meer de volgende onderwerpen uit het bodemconvenant:
- De aanpak van spoedlocaties;
- Gebiedsgericht grondwaterbeheer;
- De aanpak van diffuse verontreinigingen;
- Het beheer van voormalige stortplaatsen;
- Het afbouwen van de nazorg op gesaneerde locaties;
- Informatiebeheer en
- Overdracht van taken en bevoegdheden naar gemeenten (als gevolg van de komst van de Omgevingswet).
Verder voert de provincie nog een aantal bodemsaneringen zelf uit.
Contact
Secretariaat afdeling Bodem en Water
T: (030) 258 90 11
E: secretariaat.leefomgeving@provincie-utrecht.nl