Duurzaamheid

De provincie Utrecht is een ontmoetingspunt van kennis en creativiteit, met een rijke cultuur en een gevarieerd landschap. Om dat zo te houden voor de inwoners kiest de provincie Utrecht voor een strategie van duurzame ontwikkeling en behoud van aantrekkingskracht. Het is in ieders belang om de provincie bereikbaar te houden, stad en landschap te optimaliseren en de kenniseconomie te stimuleren. Om een goede balans te waarborgen zorgt de provincie dat ze oog houdt voor de verhouding people, planet en profit. Het één mag niet ten koste gaan van het ander. De provincie belegt duurzaamheid integraal op alle beleidsterreinen. Niet één, maar alle bestuurders zijn ervoor verantwoordelijk!
Meer over Duurzaamheid
Duurzame ontwikkeling van de regio wordt voor een belangrijk deel gerealiseerd door de inzet van partners. De provincie faciliteert (sociale) netwerken en ondersteunt externe initiatieven (in beperkte mate). De provincie werkt nauw samen met de Economic Board Utrecht (EBU), het netwerk Utrecht2040 en is betrokken bij het rijksprogramma Duurzaam Door.
Economic Board Utrecht
De Economic Board Utrecht (EBU) is het samenwerkingsverband van het Utrechtse bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. De provincie Utrecht verbindt mensen, organisaties en sectoren op thema’s waarin Utrecht excelleert en waar kansen liggen: gezond leven, groene economie en diensteninnovatie.
Groene economie
Een belangrijk speerpunt van de EBU is groene economie. In de strategische agedna van EBU staat hierover het volgende: Voor een gezonde leefomgeving is een groene economie een voorwaarde. De transitie van een fossiele naar een duurzame en uiteindelijk circulaire economie gaat gepaard met nieuwe diensten, producten, businessmodellen en een brede definitie van welvaart. Juist in de Utrechtse regio zijn veel kennisinstellingen, dienstverleners, ingenieursbureaus en maatschappelijke organisaties op het gebied van duurzaamheid gevestigd. Door het bundelen van deze kennis kunnen we bestaande en nieuwe technologie, talent en kennis over financiering en organisatie op een slimme wijze ontwikkelen en combineren ten gunste van klanten binnen en buiten de regio. Zie ook: Strategische agenda EBU (pdf)
Netwerk Utrecht2040
In 2010 heeft de provincie Utrecht het voortouw genomen in het opstellen van een strategie, waarin zij invulling geeft aan de concrete keuzes die moeten worden gemaakt voor de toekomst van de regio. In deze periode is ook een aanzet gegeven tot een netwerk met vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties uit onze regio. Deze regiopartners spelen een gelijkwaardige rol bij het zorgen voor het versterken en het behoud van een aantrekkelijk en duurzaam Utrecht voor nu en later. Zie ook: Utrecht2040 Van Strategie naar Uitvoering. In 2013 heeft de provincie het opgebouwde netwerk overgedragen aan de regiopartners en heeft het NMU gevraagd het netwerk te faciliteren. Het netwerk Utrecht2040 is een levendig en actief netwerk, bestaande uit bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Partners werken samen aan de urgente opgaven in de provincie Utrecht en de doelstellingen van Utrecht2040. Door de handen uit de mouwen te steken, zetten zij wezenlijke stappen in de verduurzaming van de regio.
Duurzaam Door
De provincie is betrokken bij het rijksprogramma Duurzaam Door. Het doel van het Kennisprogramma 'Duurzaam Door: Sociale Innovatie voor een Groene Economie’ is een groene economie realiseren door kennis te ontwikkelen, competenties te versterken en door synergie te creëren tussen partijen. Het programma beoogt daarvoor factoren (kinderen, volwassenen, scholen, bedrijven, organisaties) toe te rusten met bewustzijn, kennis, attitude en handelingsperspectieven om een wel geïnformeerde keuze te kunnen maken voor duurzaamheid. ‘Duurzaam Door’ is een kennisprogramma, waarin leren in de breedste zin van het woord centraal staat. Uitgangspunten voor realisatie van Duurzaam Door zijn coalitie, cocreatie en cofinanciering.
Wensbeeld
Een groene, duurzame economie. Dat is het wensbeeld van burgers, bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Het beleid van het kennisprogramma richt zich op die doelgroepen. Binnen de doelgroep ‘burgers’ richt het beleid zich in het bijzonder op jongeren (zowel binnen als buiten het onderwijs). Een groene economie vraagt om het stimuleren van de Nederlandse economie en het versterken van de internationale concurrentiepositie, zonder het natuurlijk kapitaal van onze aarde uit te putten. Werken aan een groene economie is de weg naar een economisch sterk, sociaal en mooi Nederland. Door gebrek aan samenhang en gebrek aan opschaling van goede (kennis)initiatieven is die groene economie nog ver weg. Zie kennisprogramma-duurzaam-door 2013 - 2016 (pdf).
Nieuws

Agrariër: bodemmeter levert tijdswinst en betere mestbenutting op
Het melkveebedrijf van Jan Graveland ligt in de polder Ruige Weide in Oudewater. Op zijn 26,5 hectare grasland staan 60 melkkoeien. Samen met nog zo’n 70 andere agrariërs doet hij nu een jaar mee aan een proef met bodemmeters die de temperatuur van de bodem meten.

Noord-Brabant en Utrecht verwelkomen de Vuelta in 2020
Utrecht en Noord-Brabant vormen samen het parcours voor de start van de Vuelta a España in 2020. Vuelta-directeur Javier Guillén heeft dat maandag laten weten aan de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. De ploegenpresentatie, de start met een ploegentijdrit en de finish van de tweede etappe zijn in augustus in Utrecht.

Wat jongeren in de gemeente De Bilt vinden van klimaatverandering
84% van de jongeren in gemeente De Bilt zou zelf meer willen doen tegen klimaatverandering. Dat blijkt uit een onderzoek van Frisse Blikken, uitgevoerd in opdracht van gemeente De Bilt, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en de provincie Utrecht.

Rijden over zonnepanelen op N401 bij Kockengen
De provincie Utrecht gaat proefdraaien met een energieweg op zonnepanelen. Samen met BAM Infra onderzoekt de provincie gedurende twee jaar het effect van de toepassing van zonnepanelen op een druk bereden weg.
Met het operationeel maken van de regelkast, gaven gedeputeerde Dennis Straat en Adelbert de Vreese, directeur bij BAM Infra, op 24 mei het startschot voor de proef.