Duurzaamheid

De provincie Utrecht is een ontmoetingspunt van kennis en creativiteit, met een rijke cultuur en een gevarieerd landschap. Om dat zo te houden voor de inwoners kiest de provincie Utrecht voor een strategie van duurzame ontwikkeling en behoud van aantrekkingskracht. Het is in ieders belang om de provincie bereikbaar te houden, stad en landschap te optimaliseren en de kenniseconomie te stimuleren. Om een goede balans te waarborgen zorgt de provincie dat ze oog houdt voor de verhouding people, planet en profit. Het één mag niet ten koste gaan van het ander. De provincie belegt duurzaamheid integraal op alle beleidsterreinen. Niet één, maar alle bestuurders zijn ervoor verantwoordelijk!
Meer over Duurzaamheid
De visie is vastgelegd in de Utrecht2040 Van Strategie naar Uitvoering (pdf, 1,4 MB) die de basis vormt voor het coalitieakkoord 2011-2015 en de invulling van duurzaamheid bij de provincie. De provincie richt zich bij duurzaamheid op de volgende vier pijlers:
- Bedrijfsvoering
- Icoonprojecten
- Beleidsontwikkeling en rapportage
- Netwerken
Duurzaamheidsaspecten
Duurzaamheid krijgt een volwaardige plaats in de processen van de provincie. Praktisch houdt dat in dat een plan of project een duurzaamheidsparagraaf opneemt, waarin de effecten op duurzaamheid zijn meegenomen. Duurzaamheidsaspecten kunnen zijn een reductie aan geluidsbelasting of gebruik van energiebesparende voorzieningen, die weer leiden tot een lagere CO2-uitstoot. Het kan ook gaan over de negatieve effecten van mobiliteit op de kwaliteit van de leefomgeving en wat daaraan gedaan is binnen een project. In deze voorbeelden is het concreet waar duurzaamheid volwaardig is meegewogen. Sinds 1 januari 2014 worden alle beleidsevaluaties, reviews en monitoren voorzien van een duurzaamheidsparagraaf.
Duurzaamheid en innovatie
De provincie vindt het stimuleren van innovatie belangrijk en wil haar inzet op dit terrein meer voor het voetlicht brengen. Bij innovatie geldt dat duurzame ontwikkeling een uitgangspunt is. In de ogen van de provincie moet innovatie de duurzame ontwikkeling stimuleren en versterken. Bij de icoonprojecten zijn duurzaamheid en innovatie dan ook regelmatig met elkaar verstrengeld. Bij innovatie kan onder andere worden gedacht aan innovatieve manieren van aanbesteden, op een slimme manier omgaan met bestaande middelen (Tender portfoliogarantie energie), nieuwe meetmethoden toepassen (Live Dijk permanent bewaakt) of slimme elektriciteitsnetten ontwikkelen (Smart grid: van consument naar prosument).
Nieuws

Woningen Hamershof worden duurzaam gerenoveerd
Door een garantstelling van de gemeente Leusden en de provincie Utrecht kan binnenkort van start worden gegaan met de renovatie van 97 woningen op de Hamershof naar zogenaamde Nul-Op-De-Meter woningen. Dit houdt in dat eigenaren duurzame maatregelen gaan nemen om hun energierekening te minimaliseren.

Huis voor de provincie in 2020 naar Energielabel-B
In 2020 moet het Huis voor de provincie in Utrecht energielabel B hebben. De provincie wil zo laten zien dat het mogelijk is om zonder volledige renovatie op een financieel verantwoorde manier een bestaand kantoor te verduurzamen.

Kabinet aan de slag met bereikbaarheid regio Utrecht
Veel voorstellen uit het regeerakkoord zijn van invloed op de provincie Utrecht. Het gaat om afspraken in het kader van mobiliteit maar ook op het gebied van natuur, cultuur, verduurzaming en woningbouw. Meest in het oog springend zijn de coalitieafspraken over de mobiliteit in de Utrechtse regio. Deze afspraken moeten bijdragen aan goede bereikbaarheid en doorstroming, maatregelen die cruciaal zijn voor het behoud van Utrecht als topregio.

Eerste CityTree in Nederland
De eerste zogeheten CityTree in Nederland die een permanente plaats krijgt, staat komend jaar voor het Utrechtse Huis voor de provincie aan de Archimedeslaan in Utrecht. Op de dag van de duurzaamheid, dinsdag 10 oktober, namen de gedeputeerden Pim van den Berg en Jacqueline Verbeek-Nijhof de CityTree (met bankje) in gebruik.