De provincie als handhaver

We willen allemaal leven in een mooie, veilige en gezonde omgeving. Tegelijkertijd zijn er bedrijven en activiteiten die risicovol kunnen zijn voor onze gezondheid en onze omgeving. De provincie is verantwoordelijk voor het handhaven van wet- en regelgeving over natuur, milieu en landschap in uw omgeving. Denk aan afvalverwerkingsbedrijven, vuurwerkopslagen, bodemsaneringen en het dempen van sloten. Ook zwembaden en zwemplassen moeten aan strenge regels voldoen. Daarvoor voeren we verschillende controlemethodes uit. Onder andere (on)aangekondigde controles, surveillances en ketentoezicht.
Meer over De provincie als handhaver
In onze handhavingsstrategie is vastgelegd hoe we de verschillende handhavingsmaatregelen inzetten. In het Jaarprogramma Vergunningverlening en handhaving 2010 is vastgelegd welke prioriteiten voor dit jaar zijn gesteld.
De handhavingsmiddelen van de provincie:
Last onder dwangsom
Met het opleggen van een last onder dwangsom geven we de overtreder nog één kans om de overtreding ongedaan te maken. Wordt de overtreding niet binnen een door ons vastgestelde termijn beëindigd, dan moet de overtreder een bepaald geldbedrag betalen zolang de overtreding nog voortduurt.
Bestuursdwang
Met het toepassen van bestuursdwang geven we de overtreder nog één kans om de overtreding ongedaan te maken. Als de overtreding niet binnen een door ons vastgestelde termijn wordt beëindigd, nemen wij de nodige maatregelen om de overtreding ongedaan te maken, maar wel op kosten van de overtreder. Bij het toepassen van spoedeisende bestuursdwang wordt de overtreder niet eerst gewaarschuwd maar treden wij direct op, om de overtreding direct te beëindigen.
Strafrechtelijke sanctie
Meestal maakt de politie een proces verbaal op. Wij hebben ook opsporingsambtenaren met een strafrechtelijke bevoegdheid. Ook zij kunnen een proces verbaal opmaken. Voor bepaalde overtredingen is dat onze vaste aanpak. Na het opmaken van een proces verbaal beslist de Officier van Justitie of er tot vervolging wordt overgegaan. In bepaalde gevallen stelt de Officier een schikking voor aan de overtreder. Veelal wordt in onderling overleg per geval bepaald wat de beste aanpak is: bestuursrecht, strafrecht of allebei.
Bestuurlijke boete
Voor de Luchtvaartwet kunnen onze toezichthouders ook een geldboete opleggen. Bijvoorbeeld bij overtredingen die niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. Anders dan bij een strafrechtelijke sanctie maakt u in dat geval niet bezwaar bij de Officier van Justitie, maar bij ons.
Meer informatie over de handhavingsmiddelen is opgenomen in de folder 'Handhaven doen we zo'.
Risicokaart (burger)

Downloads
- Beleidsplan Vergunningverlening Toezicht en Handhaving versie 20-9-2016 (pdf, 4 MB)
- Provinciale strategie Vergunningverlening Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2016-2019 (pdf, 1,8 MB)
- Agenda ab vergadering 06-02-2014 (pdf, 414 kB)
- Beleidsplan 2013-2015 Vergunningverlening en Handhaving, 14 mei 2013 (pdf, 2,3 MB)
- De provincie als beschermer van de leefomgeving, augustus 2009 (pdf, 220 kB)
- Evaluatie proef zelfcontrole, september 2010 (pdf, 1,3 MB)
- Handhavingsstrategie grijze en groene wet- en regelgeving provincie Utrecht 2005-2008 (pdf, 326 kB)
- Jaarprogramma 2013 Vergunningverlening en Handhaving (pdf, 1,9 MB)
- Oplegnotitie startnotitie bestuurlijk-juridisch (pdf, 246 kB)
- Provinciale Nalevingsstrategie Omgevingsrecht 2012-2015 (pdf, 2,2 MB)
- Startnotitie juridische-inrichting RUD Utrecht deel 2 ab (pdf, 864 kB)
- Selectie nieuwe organisatienaam (pdf, 364 kB)
- Uitgangspunten werkgeversdelegatie bgo sociaal plan RUD Utrecht (pdf, 438 kB)
- Vergaderplanning ab en db RUD Utrecht 2014 (pdf, 231 kB)
- Jaarverslag 2012 Vergunningverlening en Handhaving (pdf, 780 kB)
- Aanbiedingsbrief uitgangspunten en proces sociaal plan (pdf, 332 kB)
- Verslag ab RUD 08-01-2014 concept (pdf, 451 kB)
Contact
RUD Utrecht